Július 27-től általános sztrájkot hirdettek a román egészségügyben, amennyiben a kormány nem veszi figyelembe a dolgozók követeléseit. Az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezet vasárnap ismertette a tiltakozás menetrendjét – számolt be a Főtér.

Tiltakozások júliusban

Több mint ezer orvos már most is tiltakozik azzal, hogy nem vállalnak plusz ügyeletet a kórházakban. Mint írják: eddig 1128 orvos felmondta a plusz ügyeleteket a kórházakban, és már több intézmény jelezte, hogy nem tudják biztosítani az állandó ügyeleti ellátást. 

Július 6-tól a kórházak előtt tiltakoznak majd az alkalmazottak, július 12-én pedig Bukarestben kezdődik meg egy nagyobb tüntetés. Július 19-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, és ha a kormány ezután sem teszi meg az egészségügyi dolgozók által követelt szükséges lépéseket, július 27-én általános sztrájkba kezdenek.

A dolgozók többek között a bérek emelését, egységes bértörvényt és az inflációkövető étkezési hozzájárulást követelnek.

Romániában májusban 22. után több héten át sztrájkoltak a pedagógusok is, többek között 25 százalékos béremelést követeltek és több mint 150 ezren vonultak utcára. A román kormány végül szándéknyilatkozatot fogadott el a pedagógusok társadalmi megbecsülésének és bérezésének javításáról, annak reményében, hogy a kötelezettségvállalással rá tudja venni a sztrájkoló oktatási dolgozókat a munka felvételére.