Pozsony nem küld több segélyt Kijevnek, mivel a múlt hétvégi választások után az ilyen támogatást ellenző pártok tárgyalásokat folytatnak az új kormány megalakításáról. Szlovákia ügyvezető kormánya közölte, hogy leállította további katonai segélyek küldését Ukrajnának, mivel az ilyen támogatást ellenző politikai pártok a múlt hétvégi választások után koalíciókötésről tárgyalnak.

A leköszönő ügyvezető kormány nem küld több katonai anyagot Ukrajnának – közölte a kormány szóvivője. Az ország védelmi minisztériuma újabb segélycsomag küldését fontolgatta – írja a Politico.

Robert Fico volt miniszterelnök baloldali-populista Smer pártja nyerte a múlt szombati parlamenti választásokat, miután azt ígérte, hogy nem küld több fegyvert Ukrajnába, megakadályozza Kijev esetleges NATO-tagságát, és ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Zuzana Caputová szlovák elnök hétfőn felkérte Ficót, hogy próbáljon meg koalíciós kormányt alakítani. Erre október 16-ig lesz ideje.

Az ezzel kapcsolatos döntésnek tükröznie kell a közelmúltbeli parlamenti választások eredményét, és követnie kell a kormányalakítási tárgyalások eredményét, amelyek a napokban zajlanak. RobertFico 2018-ban kénytelen volt lemondani miniszterelnöki tisztségéről, miután az országban hatalmas tüntetések törtek ki egy oknyomozó újságíró meggyilkolása miatt.