Kijev elutasítja a szlovák miniszterelnök azon javaslatát, hogy Ukrajna engedjen át területeket Oroszországnak. „Legyünk őszinték: ha nincs biztonság Ukrajnában, akkor nincs biztonság Szlovákiában és egész Európában sem. Együtt kell dolgoznunk, hogy közelebb hozzuk Ukrajna győzelmét” – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Az ukrán szóvivő Fico szombati megjegyzéseit kommentálta, amelyben Szlovákia újonnan megválasztott, Moszkva-barát vezetője reálisabb hozzáállásra szólította fel Kijevet:

Valamiféle kompromisszumnak kell születnie. Miért várják az ukránok, hogy az oroszok elhagyják a Krímet, Donbaszt és Luhanszkot? Ez nem reális!

„A területi integritás tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni”  – kontrázott Nikolenko, hozzátéve, hogy Ukrajna és partnerei erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az oroszokat eltávolítsák a Krímből, Donbaszból és Luhanszkból, hogy ne menjenek tovább, különösen Kassára és más szlovákiai régiók felé.

Fico: Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa

A feszült eszmecserére nem sokkal azelőtt került sor, hogy Fico január 24-én találkozik ukrán kollégájával, Denisz Smihallal. Fico azt állította, hogy Ukrajna Washington teljes befolyása alatt áll", és a világ egyik legkorruptabb országa. A szlovák kormányfő közölni fogja Shmihallal, hogy meg fogják vétózni Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmét, és le fogja állítani a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat is.

A múlt heti, Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatón Fico azt mondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának nincs katonai megoldása. Fico decemberben kezdte meg negyedik ciklusát szlovák miniszterelnökként, miután baloldali-populista Smer (Irány) pártja megnyerte a szeptember 30-i parlamenti választásokat.