Vlagyimir Putyin egyik fő ellenlábasa végre életjelet adott magáról: Navalnij szóvivője szerint egy börtönkolónián találták meg Moszkvától 2000 kilométerre, a Jamali Nyenyecföld Harp nevű településén. 

Ivan Zsdanov meg is nevezte, az IK-3-ról van szó, amelyet 1961-ben alapítottak az egykori szovjet gulág kényszermunkatábor helyén. Ez az egyik legészakibb és legtávolabbi börtönkolónia Oroszországban.

Navalnij csapata szerint a közelgő orosz elnökválasztás bizonyára sokat nyomott a latban, amikor a civilizációtól jó messzire szállították: egyértelmű elszigetelési kísérlet is az ellenzéki politikussal szemben.

Lehetetlen a menekülés

„A körülmények meglehetősen szörnyűek, egyértelmű, hogy ez a maximális elszigeteltségben való fogva tartás” – mondta Igor Kaljapin emberi jogi aktivista a The Moscow Timesnak.

„Navalnijt pontosan azért száműzték idáig, hogy biztosítsák ezt a maximális fizikai elszigeteltséget, ahova még egy odautazás is gondot jelentene.”

 

Az IK-3 arról is hírhedt, hogy a 2000-es években itt tartották fogva Platon Lebegyevet, aki a száműzött volt oligarcha, Mihail Hodorkovszkij egykori üzleti partnere volt. Lebegyevet adócsalásért, pénzmosásért és csalásért ítélték el, más kérdés, hogy szerinte nem volt más, mint politikai leszámolás.

„Az IK-3 mindig is a különösen veszélyes visszaeső elkövetők kolóniájaként működött” – mondta Leonyid Nyikityinszkij orosz újságíró, aki 2006-ban járt Harpban, mondta a Novaja Gazeta független újságnak, hozzátéve, hogy a térségben meglehetősen zord időjárási viszonyok vannak.

Ivan Vosztrikov, Navalnij egykori tyumeni regionális koordinátora, aki szintén járt arra, azt mondta: „Onnan szinte lehetetlen elmenekülni – több száz kilométernyi tundra az egyik oldalon, a másikon pedig az Urál hegycsúcsai.”

Az orosz börtönkereső oldalon egészen konkrét információk is vannak az intézményről. A hozzászólásokban az elítéltek hozzátartozói nem csupán a körülményeket kifogásolják, de panaszkodnak, hogy évek óta nem tudnak semmit a rokonaiktól, vagy a küldött pénz rendre eltűnik.

A jelenlegi és egykori IK-3 foglyok is különösen zord környezetet írnak le, a rettenetes életkörülmények mellett fizikai és pszichológiai brutalitásról számolnak be.

Egy Makszim Bahvalov nevű elitélt, aki 2017-2020 között az IK-3-ban töltötte büntetését, azt állította, hogy a kolóniára érkezéskor csak egy pár téli csizmát és egy kopott zubbonyt kapott. 

Egy másik fogoly, Szergej Csesnokov úgy emlékezett, hogy gyakran betegeskedett, ruhái használhatatlanná váltak, és a börtön adminisztrációja nem tudott pótlást biztosítani.

Szergej Sejhin fogvatartott 2022-ben pedig pert indított a kolónia ellen, kifogásolva, hogy egysége egy olyan cellában van, ahol nincs természetes fény és meleg víz.

AZ IK-3 büntetőkolónia - forrás: f-atlas.ru
AZ IK-3 büntetőkolónia - forrás: f-atlas.ru

A telep az autonóm körzet ügyészségének figyelmét is felkeltette: a munkavédelmi törvények, tűzvédelmi előírások és egészségügyi előírások be nem tartása miatt is vizsgálódtak. 

Brutális módon kínozzák az elítélteket

„Amikor a foglyok belépnek a telepre, a fürdőbe viszik őket. Amikor az ember levetkőzik és elmegy mosakodni, a vizet elzárják, és maszkos emberek jönnek be, és verni kezdik. Nálam ez kb. fél óráig tartott. Körülbelül 15 ember volt – rabok és alkalmazottak egyaránt” – mondta Mikho Khulilidze, aki börtönbüntetését szintén IK-3-ban töltötte.

„Letepertek a földre, botokkal és ököllel vertek a fenekemre, a fejemre, az arcomra, a bordáimra. Nem nyújtottak semmilyen orvosi segítséget” – tette hozzá.

Navalnij ellen a moszkvai városi bíróság augusztus 4-én a következő vádakat mondta ki bizonyítottnak: szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonása és a nácizmus rehabilitálása, bár az utóbbi három vádpont miatti büntetés letöltése alól az elítélt felmentést kapott elévülés miatt.

Az orosz ellenzékinek a büntetést a rá 2021-ben csalás és a bíróság megsértése miatt kiszabott kilencéves szabadságvesztéssel együtt kell letöltenie.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. Nyugati laboratóriumok szerint 2020 augusztusában egy szibériai útja során megmérgezték. Külföldi gyógykezelése után, 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi, felfüggesztett, csalás miatti szabadságvesztésének letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene, egyebek között terrorizmus címén.

2021 júniusában bíróság tiltotta be Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

19 év börtönre ítélték a börtönben ülő Alekszej Navalnijt

Meghozta ítéletét az orosz fővárosi bíróság Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus felett. >>>

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.