Több ezren tiltakoztak vasárnap Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnap.

Az akció során a tiltakozók elzárták a város központi utcáját, a Kralja Milanát, ahol a városi közgyűlés épülete, és attól 100 méterre Aleksandar Vucic szerb elnök rezidenciája található.

A városi parlament bejáratánál egybegyűltek azt skandálták, hogy „Vucic egy tolvaj!”

– írta a Reuters .

A szerbiai Kurir tudósításából kiderül, hogy a tüntetők többször megpróbáltak betörni az épületbe, és megrongálták az ablakokat és ajtókat. Köveket és egyéb tárgyakat dobáltak. A rendőrök megakadályozták a tüntetők bejutását, könnygázt is bevetettek a tiltakozók ellen.

Kép: AFP

A baloldali ellenzék egy hete tiltakozik, mert úgy gondolja, hogy számtalan csalás történt a múlt vasárnapi előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon. A politikusok éhségsztrájkolnak, valamint az országos választási bizottság épületénél tiltakoznak, vasárnapra pedig tömegtüntetést jelentettek be.

A választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt Szerbia nem állhat meg nevű listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának a megszerzésével, míg a második helyen a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen listája végzett a szavazatok 23,69 százalékával.

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban az önkormányzati választáson a Szerbia nem állhat meg nevű lista a voksok 39,35 százalékát, míg a Szerbia az erőszak ellen lista a 34,26 százalékát kapta. A mérleg nyelve egy pártfüggetlen civilekből alakult lista lehet, amely a Mi - A nép egy hangja nevet viseli, ám a listavezető közölte, nem kívánja egyik oldalt sem támogatni, inkább úgy véli, az egész választási folyamatot kellene megismételni Belgrádban.

A Szerb Haladó Párt tagadja, hogy bármilyen választási csalás vagy szavazatlopás történt volna.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök - aki a Szerb Haladó Párt tagja - vasárnap este az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett, és kijelentette:

semmilyen forradalom nem zajlik

Hozzátette: a felvételeken drámai képeket látni a közgyűlésbe betörni kívánó tömegről, de a hivatalos szervek teszik a dolgukat, és megvédik az állami intézményeket.

Vucic elmondta, hogy más országok titkosszolgálatai figyelmeztették a hivatalos Belgrádot a közelgő tiltakozásokra. Különösen Oroszország nyújtott ilyen információkat a hatóságoknak – mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök. Vucic beszéde után több szerb politikus is, köztük a kormányfő is, arról kezdett beszélni, hogy

„az ország egy új Majdanra készül”.

Erre erősített rá az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova is, aki szerint  a „kollektív Nyugat Majdan puccstechnikával” próbálja felkavarni a szerbiai helyzetet.

A szerb nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után Aleksandar Vucic december 24-én este másodszor is az ország lakóihoz fordult. Az elnök közölte, hogy a rendőrség folytatja a letartóztatásokat, és mindenkit megtalálnak, aki részt vett a zavargásokban. „Nem számít, hol bujkálnak, nem bújhatnak el. Politikai szeszélyek miatt nem lehet szétverni a szerb államot” – tette hozzá.