Szerbia 2009-ben kérte az uniós tagságot, s 2012 óta tagjelölt, közben egyre inkább elveszíti az uniós integrációba vetett hitét a lakosság. Ez olvasható ki az Új Szerb Politikai Gondolat című folyóirat közvélemény-kutatásából.

Arra a kérdésre, hogy Szerbia valaha tagja lesz-e az Európai Uniónak a megkérdezettek

  • mindössze 30 százaléka válaszolt igennel,
  • míg 54,7 százalék már nem hisz ebben.

43 százalék van az integráció mellett, és 46 ellene.

Palusek Erik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Főigazgatóságának munkatársa a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, Szerbia és a szerb társadalom belefáradt a folyamatos ígérgetésbe és bizakodásba. Mint fogalmazott:

lényegében a milosevicsi rendszer bukása óta téma az ország csatlakozása az Európai Unióhoz, ugyanakkor azóta eltelt közel 23 év, és még mindig úgy tűnik, hogy egy esetleges szerb EU-s csatlakozás csak a távoli jövőben lehetséges, pedig az elmúlt két évtized folyamán többször is olyan időpontokra tették a szerbek lehetséges csatlakozását, amelyek akkor távolinak tűntek, de azóta már a múltnak számítanak.

Az Európai Unió feltételül szabja a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatását és lényegében elvárja, hogy Szerbia mondjon le Koszovóról, ami a szerb társadalom egy jelentős részében is ellenérzéseket szül az Európai Unióval szemben.

Palusek hozzátette:

nagy kérdés, ha válaszút elé kerülne Szerbia, Moszkvát vagy Brüsszelt választaná.

Mint mondta, az előre hozott választások enyhíthetik Szerbia problémáit.

Orbán Viktor elmondta, milyen lenne egy ideális Szerbia

Orbán Viktor bejelentkezett Szerbiából, ahová azért utazott, hogy részt vegyen a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanácson. Bővebben >>>

Ugyanez a felmérés kitér a Moszkva elleni esetleges szankciókra is.

A megkérdezett lakosság 79 százaléka elutasítja azt. 10 emberből pedig mindössze 1 támogatná a büntetőintézkedések bevezetését.

A szerbek hagyományosan oroszbarátok, egyfajta nagy testvérként tekintenek Oroszországra, mint a legnagyobb és legerősebb szláv országra, amely a szerbekhez hasonlóan ortodox vallású. Oroszország korábban is mindig támogatta Szerbiát, sokszor a Nyugat ellenében is. A szerb társadalom nem felejtette el az 1999-es NATO légicsapásokat, ami még inkább csökkentette a nyugatba és növelte az oroszokba vetett bizalmat

− értékelte az eredményeket a szakértő.

Már nem feltétlenül oroszpártiak a szerbek

Szerbia lakónak kétharmada továbbra is támogatja Oroszországot, vagy legalábbis ellenzi, hogy országa csatlakozzon az Európai Unió Moszkva-ellenes szankcióihoz. Azért van olyan forgatókönyv, amikor bekeményítene a szerb nép. Bővebben >>>

Az országban elharapózó agresszió miatt pedig a szerbek 76 százaléka a valóságshowkat is betiltaná.

Májusban több tömeggyilkosság történt az országban, ez sokként hatott a társadalomra és tömegtüntetésekhez vezetett.

Lefegyvereznék a lakosságot Szerbiában, de sokan kételkednek a szigorban

„Minél kevesebb puska van, annál kevesebb veszély fenyegeti gyermekeinket és polgárainkat” – ezt mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic, miután több, halálos áldozatokkal járó lövöldözés is volt Szerbiában a múlt héten. Az elnök komoly szigorításokat jelentett be. Bővebben >>>

Az utcára vonulók követelték az erőszak megfékezését, ehhez kapcsolódóan a gyakran erőszakos karaktereknek teret adó és a valóságtól teljesen elrugaszkodott, kifordult értékrendet népszerűsítő valóságshowkat − tette hozzá Palusek Erik.

 

 

 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.