November 24-én, Párizsban a Hotel Drouot-ban árverésre bocsátják a Claude Monet: „Les Saules, Giverny”, azaz „A fűzfák, Giverny” című magántulajdonban lévő festményét. A francia műtárgypiacon egyre ritkábbak tűnnek fel magánkézben lévő Monet képek, mivel az impresszionista alkotó fő munkái nagy múzeumok vagy külföldi gyűjtemények tulajdonában állnak – mondta a Reutersnek David Nordmann, az Arder aukciós ház vezetője.

Monet most piacra kerülő, 1886-ban készült olajfestményét egy francia család vásárolta meg 1948-ban egy nizzai galériától és a Párizs belvárosában található luxuslakásukban tartották a művet.

Bár „A fűzfák, Giverny” közel sem olyan értékes, mint a világhírű festő „Tavirózsák” vagy az „Európa híd” és a „Szent Lázár állomás” című munkái, de ez a kép is magán viseli Monet egyedi stílusának a kézjegyét.

Claude Monet 1883-tól egészen az 1926-os haláláig a Párizs melletti Giverny-ben élt, ahol egy rózsaszín házat alakított át az otthonául is szolgáló műteremmé és egy japán stílusú kertet gondozott, ami sok festményét ihlette.

A novemberi aukción Monet festménye mellett egy másik, nagy jelentőségű klasszikus munka, az impresszionista grafikus, Mary Cassatt: „Portrait de Jeune Fille au Chapeau Blanc” című műve is szerepel majd, azonban a legnagyobb szenzáció kétségkívül Monet festménye lesz.

 

80 millió forintért kelt el Paál László csúcsműve a Virág Judit Galéria árverésén

Paál László rövid élete mindössze 33 évet ölelt fel, azonban nevét így is a legnagyobb 19. századi magyar festők között emlegetik. A Virág Judit Galéria 73. Őszi aukcióján kalapács alá került továbbá többek között Czóbel Béla, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Reigl Judit és Vaszary János egy-egy alkotása is. Bővebben --->