Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó a Telegram csatornáján írt erről, miután hogy meglátogatta az egyik kórházban az ukrajnai orosz invázió sebesült katonáit.

„Azok, akik gépfegyverrel a kezükben végigmentek a Donbasz elukránosított részén, jól értik, hogy miért harcolunk. Ezeknek a srácoknak, akik látták, hogy a helyi iskolákban, külön helyiség van a lányoknak, a fiúknak és a semlegeseknek, nem kell magyarázni, milyen értékeket képviselünk” – írta. 

A kormányzó szerint felszabadította a lelkét, amikor a katonákkal beszélt, akik „tökéletesen megértették őt”. Azt is ígérte, hogy találkozót szervez a sebesültek és a paralimpiai sportolók között, hogy „a harcosok, ha akarják, megbeszélhessék velük sportpályafutásuk kezdetét”.

Alekszandr Beglov nem az első orosz tisztviselő, aki panaszkodik a gendersemleges WC-k miatt. 2022 decemberében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter borult ki rajta, amikor az EBESZ Külügyminiszteri Tanácsának csúcstalálkozóján volt Svédországban és a mosdót kereste.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében egyébként azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége a becslések szerint már elérte a 370 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, 19 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.