Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált csütörtökön, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében.

Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a második világháború óta folytatott semlegességi politikájával. 

„A jó dolgok azokkal történnek, akik várnak. A csatlakozás ratifikációs okmányainak befogadásával hadd legyek én az első, aki üdvözli Svédországot a washingtoni szerződés részes feleként és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjaként” – tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Nem volt könnyű menet, de úgy vélem, már az első naptól fogva tudtuk, hogy ma itt leszünk, és most itt is vagyunk

– mondta Antony Blinken.

Ulf Kristerssont a nap folyamán Joe Biden fogadja a Fehér Házban, majd díszvendég lesz az amerikai elnök kongresszusban tartandó évértékelő beszédén. A svéd miniszterelnök a szabadság győzelmének nevezte országa belépését a védelmi szövetségbe.

A Fehér Ház közleménye szerint Svédország NATO-csatlakozásával az Egyesült Államok és szövetségesei még nagyobb biztonságban lesznek.

A történelem legerősebb védelmi szövetsége

NATO a világtörténelem legerősebb védelmi szövetsége, és manapság épp olyan létfontosságú szavatolni állampolgáraink biztonságát, mint 75 éve, amikor szövetségünket megalapították a második világháború romjain – olvasható az amerikai elnök hivatalának közleményében.

Svédország zászlaját hétfőn fogják felvonni a NATO brüsszeli székhelye előtt a másik 31 tagállam mellé.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a svéd csatlakozás alkalmából kiadott nyilatkozatában történelmi napról beszélt. Svédország a jövőben az észak-atlanti szövetség alapokmánya 5. cikkelye által biztosított védelem alatt áll, ami „a szövetségesek szabadságának és biztonságának abszolút garanciája”.