Az Europol által támogatott műveletben a spanyol nemzeti rendőrség (Policía Nacional) tisztviselői letartóztatták egy sportkorrupcióval foglalkozó szervezett bűnszövetkezet 17 tagját. Az őrizetbe vettek között van egy, a spanyol labdarúgó-bajnokság ötödik osztályában játszó klub elnöke és annak játékosai.

A személyek a gyanú szerint mérkőzések manipulálásával és nagy összegű fogadások elhelyezésével gyanúsíthatók. A még folyamatban lévő nyomozás olyan mérkőzésekre összpontosít, amelyeket a szezon utolsó játéknapján játszottak, miután a vizsgált csapat kiesett.

Miután nagyszámú fogadást kaptak bizonyos eredményekre, és észrevették, hogy jelentős összegeket játszanak meg, a bukmékerek gyanút fogtak, és jelentették ezeket.

Az Europol támogatta a spanyol nyomozókat abban, hogy egy összetett bűnszövetkezetet leplezzenek le, amely mérkőzések megbundázásával, pénzmosással és okmánycsalással foglalkozott. Állítólag a csapat elnöke irányította a mérkőzéseket megbundázó rendszert úgy, hogy megbízható játékosokat is bevont a gyakorlatba.

A gyanú elkerülése érdekében a játékosok harmadik felekre, például rokonokra támaszkodtak a csalárd fogadások elhelyezésében és beszedésében.

A nyomozás során az Europol egy szakértőjét és egy mobil irodával rendelkező elemzőt küldtek Spanyolországba, hogy valós idejű keresztellenőrzéseket végezzenek, és segítsék a nyomozókat az elektronikus eszközök törvényszéki elemzésében.