Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amelyekkel az OSF is foglalkozik, a világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük. Az Open Society Foundations szinte teljesen kivonul az Európai Unióból – tudta meg a Szabad Európa.

Levelet kapott múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) támogatásából. Az alapítvány munkatársai küldték szét az e-maileket, amelyekben az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítik a magyar partnerszervezeteket:

a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, a világ más részeire helyezi át forrásait.

Az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Unión belüli tevékenységének nagy része megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el. Mostantól „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni.