A „pedofil sokk” után miért van lázban a magyar politika, és hogyan érinti mindez Ukrajnát – erre a kérdésre igyekszik megfejtést találni írásában Dmitro Tuzsanszkij, az Evropejszka Pravda hasábjain. Az ukrán Közép-európai Stratégiai Intézet igazgatója nem először elemzi a magyar  belpolitikai helyzetet, különösen annak ukrajnai vonatkozásait. 

Ezúttal cikkében igyekszik képbe helyezni az olvasót, már ami a magyar köztársasági elnök lemondását illeti. Úgy fogalmaz, hogy a hirtelen kitört botrány, amelynek áldozatai Magyarország köztársasági elnöke és ex-igazságügyi miniszter lett, Orbán Viktor 14 éve tartó rendszerének talán legnagyobb politikai kihívása lett.
S bár Orbán jelenleg nem érzi a hatalom elvesztésének veszélyét, nem valószínű, hogy megerősödve tud kijönni ebből a válságból. Ami önmagában példa nélküli.
„Ez elnöki kegyelem csapást mért Orbán imázsára, és még bizonyos egykori szövetségesei részéről is teret nyitott a kritikának” – írja, a korábbi igazságügyi miniszter volt férjének nyilatkozataira célozva.

Szerinte a történetnek első látásra semmi köze Ukrajnához, ám ettől a magyar miniszterelnök „veszélyesebbé válik, és lecsaphat a mi államunkra is”. Úgy folytatja:

Novák Katalin lemondásával Ukrajna szinte egyetlen potenciális politikai szövetségesét veszítette el Orbán Viktor csapatában.

Tuzsanszkij emlékeztet rá, hogy a távozó magyar államfő őszintén támogatta a Nyugat- és Ukrajna-barát menetrendet, más kérdés, hogy nem volt valódi befolyása, így sikere is eleve korlátozott volt.

A szerző úgy látja, egy ilyen nagy horderejű botrány után a miniszterelnöknek „bosszúra és villámhárítóra” van szüksége, „és sajnos Ukrajna lesz az a védtelen áldozat”, amelyen Orbán demonstrálja elszántságát a választók előtt. Miközben Kijev és Budapest viszonya az átmeneti felmelegedés után ismét kezd fagyossá válni. A közeljövőben tehát „még furcsább, számunkra elfogadhatatlanabb kijelentésekre  és lépésekre kell számítanunk, hasonlókra, mint a Ukrajnáról mint pufferzónáról szóló kijelentések, ide sorolva az aggódó magyar gazdálkodók akcióit is. Mert Orbán Viktor fellépésének mátrixa változatlan: botrány esetén új ellenségeket generálni és rájuk irányítani a figyelmet”.

Tuzsanszkij arra a következtetésre jut, hogy Ukrajna és Magyarország vezetőinek személyes találkozása ezzel egy távoli álommá válhat. „Semmi személyes, Orbán Viktor csak menti a hírnevét” – teszi hozzá.  

Novák Katalin Zelenszkijt követte az ENSZ Közgyűlésén

A békének nincs alternatívája - hangsúlyozta az államfő, és megállapította, ez a háború, minket, magyarokat közvetlenül is érint. Nem egyszerűen a szomszédunkban van, hanem Ukrajna területén élő magyar apák és fiúk is életüket adják a lövészárokban. >>>