Hatalmas kutató-mentőakció indult szombaton, miután a csoport eltűnt a 3706 méter magas Tete Blanche hegy közelében. Zermattból, a híres Matterhorn-hegyről indultak sítúrára Arolla felé a svájci-olasz határ mentén. A hat síelő közül ötöt helyi idő szerint 21:20-kor találtak meg, de életjeleket már nem mutattak – áll a svájci Valais kantoni rendőrség közleményében. A hatóságok korábban azt mondták a BBC-nek, hogy a síelők mind svájci állampolgárok, életkoruk pedig 21 és 58 év között van.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a mentést a szélsőséges időjárás hátráltatta. Néhány napig erős szél fújt az Alpokban, és az elmúlt 24 órában heves havazások is voltak. A Zermattal szomszédos Saas-Fee téli üdülőhelyet pedig elvágta a hó.

Anjan Truffer, a zermatti légimentő szolgálat vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy az időjárás annyira rossz volt, hogy nem szállhattak fel helikopterrel a nagyon erős szél, a heves havazás és rossz látási viszonyok miatt.

Truffer szerint a csoportot nem a lavina, hanem a rossz időjárási viszonyok győzték le.

A Zermatt-Arolla útvonal nagyon népszerű, de csak a legtapasztaltabb síelők számára alkalmas, és több napig is eltarthat. A csoport az útonal azon részén tűnt el, ahol alacsony a lavinaveszély.