Megkezdődött a volt osztrák kancellár, Sebastian Kurz pere egy bécsi bíróságon. Kurzot és társait, a gazdasági és korrupciós államügyészség hamis tanúzással vádolja, azzal, hogy nem mondtak igazat sem az államügyészség, sem az osztrák parlament korrupciós ügyeket vizsgáló bizottságának meghallgatásán – írja az Euronews.

Miután két német lap nyilvánosságra hozta az „Ibizai Videót”, bizottságot azért hozták létre, hogy kivizsgálja az esetleges visszaéléseket. Az Ibizán titokban forgatott videó, amelyben a radikális jobboldali FPÖ akkori vezetője, Heinz-Christian Strache azt a benyomást keltette, hogy fennállhat a korrumpálás lehetősége, óriási belpolitikai vihart hozott Ausztriában. Az eset a konzervatív kancellár pártja, az ÖVP és az FPÖ 2019-es koalíciójának felbomlásához vezetett.

Amennyiben a vád bebizonyosodik, Kurz akár három év börtönbüntetést is kaphat. Több mint 30 év után ez az első alkalom, hogy egy volt kormányfőt vonnak felelősségre bíróság előtt Ausztriában.

A 35 éves exkancellár 2021. október 9-én bukott bele egy korrupciós ügybe.

Az osztrák államügyészség (WKStA) amiatt nyomozott, hogy bizonyítékokat találjon arra, manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért. 

Kurz távozásakor tíz évnyi politikai tevékenységére visszatekintve rendkívüli hálát érzett és köszönetet mondott mindazoknak, akik mellette álltak. Elmondta, az elmúlt időszakban azt érezte, hogy üldözik és csak újabb vádakkal találta szembe magát, amely ugyan a politikában normális, de számára nagyon kimerítő volt. Nem sokkal később megszületett gyermeke is, akkor azt mondta, hogy nem tervez többet politizálni, de várja, hogy tisztázhassa ártatlanságát.

A Szilícium-völgyben folytatja Sebastian Kurz

A bukott osztrák kancellár egy nemzetközi techcégnél vállal új munkát az Egyesült Államokban - értesült az osztrák sajtó. Bővebben >>>