Sanna Marin volt finn miniszterelnök, aki áprilisban hajszál híján elveszítette a választásokat, és a múlt héten lemondott pártja vezetéséről, azt tervezi, hogy elhagyja a parlamentet, és csatlakozik a Tony Blair Institute for Global Change nevű intézetéhez.

Új pozíciója alapján Sanna Marin hivatalosan is engedélyt kér arra, hogy lemondhasson a parlamenti mandátumáról – közölte a balközép Szociáldemokraták nevű finn párt, amelynek Sanna Marin is a tagja. A londoni székhelyű politikai agytrösztöt Tony Blair egykori brit miniszterelnök vezeti.

Úgy érzem, hogy ez a megbízatás olyan jellegű, hogy egész Finnországnak is hasznára válhat

– mondta Sanna Marin az újságíróknak, aki nem zárta ki, hogy a jövőben részt vegyen majd a finn választásokon, vagy pályázzon európai vezető állásokra, de azt mondta, jelenleg nincsenek ilyen tervei.

Sanna Marin volt a legfiatalabb miniszterelnök 2019-ben

Sanna Marin volt a világ legfiatalabb miniszterelnöke, amikor 2019-ben 34 évesen hivatalba lépett. Ezzel világszerte felhívta magára a figyelmet, és hozzájárult Finnország ismertségének növeléséhez egy viharos időszakban.

Miután átvezette az országot a koronavírus karanténon és az azt követő gazdasági zavarokon, az orosz inváziót követően Ukrajna hangos támogatójává vált, és sikeresen vezette Finnországot a NATO-tagság felé. Szeptember 1-jén elnökölt utoljára pártja konferenciáján, mielőtt lemondott volna pártelnöki tisztségéről.

Sanna Marint a 37 éves Lotta Hamari váltja majd a finn parlamentben, aki a szakmája szerint kutató, képzettségét tekintve pedig fizioterapeuta és az egészségtudományok doktora. Lotta Hamari az oktatást, valamint a jól működő és egyenlő feltételeket biztosító szociális és egészségügyi rendszert sorolta a számára legfontosabb politikai ügyek közé.