Júniusban a fennállása óta először kezdett országos munkabeszüntetésbe a Samsung Electronics legnagyobb dél-koreai szakszervezete: National Samsung Electronics Union (NSEU). Az alacsony bérek miatti tiltakozásként szervezet tagjai június 7-én egy napra leállították a munkát. Az ezt követő tárgyalások kudarcot vallottak, ezért: 

a mostani hét elején 6000 dolgozó sztrájkolt elsősorban a vállalat félvezető részlegénél.

Miután a háromnapos munkabeszüntetés nem vezetett eredményre, a dolgozók és a technológiai óriásvállalat közötti, bérekről szóló vitában, az NSEU közölte: július 10-től  határozatlan idejű sztrájkot indít a szakszervezet 31 ezer tagja  – írja a CNN.

Ez a dél-koreai okostelefon- és chipgyártó 55 éves történetének a legnagyobb munkaügyi akciója.

Az NSEU szerint minél tovább tart a munkabeszüntetés, annál  valószínűbb, hogy a vezetőség hajlandóságot mutat a párbeszédre.

Samsung Electronics szerdai közleménye szerint a vállalat

továbbra is elkötelezett a szakszervezettel folytatott jóhiszemű tárgyalások mellett

Hozzátették, hogy a cég biztosítani fogja, hogy a gyártósorokon ne legyenek fennakadások.

Fellendülőben

A világ legnagyobb memóriachip-gyártójaként ismert Samsungnak komoly nehézséget jelentett a Covid-járvány idején tapasztalt történelmi számítógépes chiphiány, minek folytán csökkent a cég kereslete. Azonban, főleg a mesterséges intelligencia alapú megoldások népszerűségének köszönhetően fellendült a mobileszközök értékesítésé, kiváltképp az AI-alapú okostelefonoké.

Ennek köszönhetően 2024 áprilisa és júniusa közötti időszakban a tavalyi év azonos időszakához képest tizenötszörös nyereséggel számol a dél-koreai vállalat.

Son Woo-mok, az NSEU elnöke szeretné ha ez az optimizmus tükröződne a dolgozók fizetésében. A szakszervezet vezetője elmondta: a vállalat az elmúlt 10 évben végig azt állította, hogy válsággal néz szembe és erre hivatkozva szabotálta a bónuszok kifizetését.