Az esküdtszék csütörtökön több mint 1,2 millió dollárt (426 millió forint) ítélt meg Robert De Niro volt személyi asszisztensének, és az egyik cégét találta felelősnek azért, hogy a nő mérgező munkahelyi környezetnek volt kitéve – számolt be róla az AP hírügynökség.

Graham Chase Robinson 2023. október 30-án elhagyja a szövetségi bíróságot New Yorkban.
Graham Chase Robinson 2023. október 30-án elhagyja a szövetségi bíróságot New Yorkban.
Kép: AFP / Getty Images North America / David Dee Delgado

Bár az esküdtszék szerint a színészlegenda személyesen nem felelős a visszaélésekért, azt mondta, hogy cége, a Canal Productions nemi diszkriminációt követett el a volt asszisztens, Graham Chase Robinson ellen, és két alkalommal 632 142 dollárt kell kifizetnie neki.

De Niro, aki három napot töltött a kéthetes tárgyaláson – ebből kettőt a tanúk padján –, perek sorozatába keveredett Robinsonnal, mióta az 2019 áprilisában felmondott nála. Most viszont nem volt a tárgyalóteremben, amikor csütörtök délután megszületett az elsőfokú döntés. 

A 41 éves Robinson mosolygott miközben kihirdették az ítéletet.

Miután az esküdtszék elhagyta a termet, megölelte az ügyvédeit. A bíróságon kívül sem tűnt el a széles vigyor az arcáról.

Több mint 20 millió forintnyi törzsutaspont ellopásával vádolta volt asszisztensét

A 80 éves világsztár 6 millió dolláros (2,2 milliárd forint) pert indított a volt asszisztense ellen. Robinson erre 12 millió dolláros ellenkeresettel válaszolt, azt állítva, hogy De Niro és a Canal Productions megsértették New York város emberi jogi törvényét. Robert De Niro állítása szerint volt asszisztense ellopta tőle 60 ezer dollár (22 millió forint) értékű légi törzsutaspontjait, amelyet a hét gyermekének szánt.

Robert De Niro távozik a New York-i szövetségi bíróságról 2023. november 8-án.
Robert De Niro távozik a New York-i szövetségi bíróságról 2023. november 8-án.
Kép: AFP / Adam Gray

De Niro ügyvédei azt állították, hogy az asszisztens állandóan tévét nézett munkaidőben és készpénzt, ajándékkártyákat, számítógépeket és fényképezőgépeket is ellopott. Az asszisztens azt állította, hogy De Niro szexista megjegyzéseket intézett hozzá, és „sztereotip módon női munkaköri feladatokat adott neki, amelyek összeegyeztethetetlenek a beosztásával”.