Van egy kőtömb az amerikai Capitolium látogatóközpontjában, amely arra emlékezteti az odalátogatót, hogy a nemzet kongresszusának otthona részben rabszolgasorban élő feketék által épült. Egy bronztábla szerint a kő „a Capitolium építésében játszott fontos szerepüknek állít emléket” – olvasható a hírügynökség cikkében. A Reuters tényfeltáró cikke azonban nem – csak – róluk szól: annak néztek utána, hogy a jelenleg vezető pozíciókban lévő amerikaik közül kik azok, akiknek őseik rabszolgatartók voltak.

„Sok törvényhozónak nem kell tovább néznie saját családi történeténél, hogy sokkal személyesebb kapcsolatot találjon az amerikai rabszolgasághoz, az elnyomás brutális rendszeréhez, amely az Egyesült Államok történelmének leghalálosabb konfliktusát eredményezte” – írja bevezetőjében a Reuters.

A legutóbbi kongresszus 536 tagja közül legalább 100 politikusnál találtak a felmenők közt rabszolgatartókat. Ebből a csoportból a szenátus több mint negyede – 28 tag – legalább egy rabszolgatartóhoz köthető. Vannak köztük demokraták és republikánusok egyaránt. A legbefolyásosabb amerikai politikusok közül a Reuters néhány republikánust – Mitch McConnell, Lindsey Graham, Tom Cotton és James Lankford –, és demokratát – Elizabeth Warren, Tammy Duckworth, Jeanne Shaheen és Maggie Hassan – külön is kiemelt.

Az elnökök sem kivételek

Joe Biden elnök és a még élő korábbi amerikai elnökök – Donald Trump kivételével – rabszolgatartók közvetlen leszármazottai: Jimmy Carter, George W. Bush, Bill Clinton és – anyai ágon – Barack Obama. Külön megjegyzik, hogy Trump ősei a rabszolgaság eltörlése után érkeztek Amerikába.

A kilenc hivatalban lévő amerikai legfelsőbb bírósági bíró közül kettő – Amy Coney Barrett és Neil Gorsuch – szintén rabszolgatartó felmenőkkel rendelkezik. 

A Reuters kutatása szerint 2022-ben az 50 amerikai állam 11 kormányzója szintén rabszolgatartók leszármazottja volt. Köztük van annak a 11 államnak a nyolc vezetője, amelyek megalakították az Amerikai Konföderációs Államokat, amelyek a rabszolgaság megőrzése érdekében elszakadtak és háborút vívtak. Közülük ketten pályáznak a republikánus elnökjelöltségre: Asa Hutchinson, Arkansas volt kormányzója és Doug Burgum Észak-Dakotából.

A hírügynökség szerint

a legutóbbi kongresszusban a demokraták legalább 8 százalékának, míg a republikánusok 28 százalékának vannak olyan felmenői, akik rabszolgasorba taszították az embereket.

A Reuters szerint a republikánusok túlsúlya tükrözi a párt erejét a déli államokban, ahol a rabszolgatartás koncentrálódott. Bár a korai Amerikában a fehérek az egész északi államokban rabszolgasorba taszították a feketéket, a polgárháború előestéjére a rabszolgaság szinte teljes egészében „déli vállalkozás” volt. A Reuters vizsgálata rávilágít arra, hogy 

„Amerika még mindig milyen szorosan kötődik a rabszolgaság intézményéhez”,

többek között azokon az embereken keresztül, „akik az országot irányító törvényeket alkotják” – idézi a cikk Henry Louis Gates Jr-t, a Harvard Egyetem professzorát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport