A biztonsági személyzet egynapos sztrájkja miatt több száz járatot kellett törölni csütörtökön Németország tizenegy repülőterén. Az érintett légikikötőkön a biztonsági ellenőrzés is szünetel a munkabeszüntetés miatt, emiatt az utazók repülőterekre sem léphettek be.

A sztrájk a frankfurti, a hamburgi, a brémai, a berlini, a lipcsei, a düsseldorfi, a kölni, a hannoveri, a stuttgarti, az erfurti és a drezdai repülőtereket érintette.

A legforgalmasabbnak számító frankfurti repülőtéren a tervezett 1120 járatból 310-et kellett törölni, mivel a tranzitváróba az utasok nem tudtak bejutni a biztonsági személyzet hiánya miatt.

Sztrájkoló repülőtéri munkások Lipcsében 2024. február 1-jén
Sztrájkoló repülőtéri munkások Lipcsében 2024. február 1-jén
Kép: Getty Images / picture alliance / Jan Woitas

Az egynapos munkabeszüntetést a Verdi szakszervezet hirdette meg, követelve az órabérek 2,8 eurós (ezer forintos) emelését, bőkezűbb túlóradíjak mellett, az ágazat 25 ezer dolgozójának nevében.

 

 

 

Hiába lázad a lakosság, a német kormány nem adja meg magát

Miközben a recesszióba tartó német gazdaság fellendülését a súlyosbodó munkaerőhiány hátráltatja a szövetségi kormány szerint, a statisztikák alapján vészesen nő a munkanélküliség Európa legnagyobb gazdaságában. Sztrájkok sora és megszorítások árnyalják a képet.