San Francisco ebben a hónapban 112 398 dollárra, mintegy 39 millió forintra emelte a tapasztalatlan rendőrtisztek kezdő fizetését. Ez a legmagasabb az amerikai nagyvárosokban az újonc zsaruk esetében, majdnem kétszerese a New York-i szintnek, és több, mint amennyit az Egyesült Államok titkosszolgálatainál az ügynökök keresnek – számolt be róla Bloomberg.

Számos más amerikai város hasonló kihívásokkal küzd a rendőrök toborzása során, mint San Francisco. A dallasi rendőrség például óriásplakátokon keresett rendőröket Chicago szerte. Florida kormányzója, Ron DeSantis ötezer dolláros bónuszt hagyott jóvá azoknak a rendőröknek, akik hajlandóak más államokból átköltözni. A New York állambeli Ithaca városa pedig 20 ezer dolláros aláírási bónuszt ajánlott fel a leendő rendőreinek.

Húsz évvel ezelőtt emberek százai kopogtattak volna be az ajtónkon, hogy rendőrök lehessenek. Ez már nem igaz a mi társadalmunkban.

– mondta Ted Schwartz, Ithaca, a Cornell Egyetemnek otthont adó körülbelül 32 ezer lakosú város megbízott rendőrfőnöke. 

A 2023 januárjával záruló három év során az Egyesült Államok rendőri részlegeinek létszáma csaknem 5 százalékkal csökkent – ​​derül ki a Police Executive Research Forum nevű washingtoni szakpolitikai csoportból, amely 182 bűnüldöző hatóság körében végzett felmérést. A visszaesés nagy részét az okozta, hogy a tisztek felmondtak vagy nyugdíjba vonultak. A 2022-es felmondások 47 százalékkal haladták meg a 2019-es szintet, míg a nyugdíjazások száma 19 százalékkal emelkedett.

Kiderült, melyik a világ legdrágább városa

A tavalyi bajnok idén ismételni tudott, de a tízes listán voltak helycserék és meglepetések.