Vlagyimir Putyint a világ számos országában letartóztatás fenyegeti a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023 tavaszán ellene kiadott, háborús bűnökkel kapcsolatos elfogatóparancsa miatt, amely Oroszország ukrajnai teljes körű inváziójával kapcsolatos.

Ennek következtében az orosz elnök hazáján kívüli utazásait korlátozták, de sem Szaúd-Arábia, sem az Egyesült Arab Emírségek nem ratifikálta az ICC alapító római szerződését, amely megalapozza a bíróság joghatóságát.

Szaúd-Arábia az elmúlt hónapokban megpróbálta magát közvetítőként pozícionálni Putyin Ukrajna ellen folyó háborújában; bin Szalmán sejk több alkalommal is tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Remélem, hogy ezek nagyon hasznos tárgyalások lesznek, amelyeket rendkívül fontosnak tartunk

– tette hozzá Jurij Uzsakov elnöki tanácsadó.

Szaúd-Arábia futurisztikus síközpontot épít a sivatag közepén

A Trojena nevű szaúdi síközpont a tervek szerint évente három hónapig áll a síelők rendelkezésére, míg az év további szakaszában vízi sportokkal várja a turistákat, valamint lehetőséget biztosít a hegyi kerékpározásra is, az orosz elnök tehát otthon érezheti magát ebben az országban is.

Mint a mellékelt ábra mutatja, Szaúd-Arábia nem ismer lehetetlent, csupán pénz kérdése a projekt. A szaúdiak legújabb merész ötlete, hogy most épp egy téli csodaországot álmodtak meg Neom hegyei közé. A sajátos sivatagi síparadicsomot közel 461 milliárd eurós költségvetésből építik fel.

Szaúd-Arábia készülő alpesi városa egész pontosan az ország északnyugati részén, Tabuk tartományban épül Trojena néven, ahol a sípályák és a lenyűgöző épületek mellett többek között egy hegyi tó is helyet kap.