A korábbi háromszoros jelölt, Grigorij Javlinszkij  egy újabb indulás lehetőségét mérlegeli Vlagyimir Putyin ellen jövő tavasszal. Miután a legutóbbi, 2018-as választáson a szavazatok egy százalékát kapta, ezúttal sincsenek illúziói a végeredményt illetően – írja a Bloomberg.

„Elmondhatom a várható eredményeket: 75 százalékos részvétel mellett, a szavazók 78 százaléka Putyin mellé teszi az X-et” – mondta Grigorij Javlinszkij egy Moszkvából adott online interjúban.

Az orosz parlament felsőháza csütörtökön március 17-ét jelölte meg az elnökválasztás időpontjaként.

Vlagyimir Putyin várhatóan kijelenti, hogy jelölteti magát ötödik ciklusára, és elsöprő győzelmet arathat újból, amelyet a Kreml úgy állíthat be, mint Oroszország ukrajnai inváziójának nyilvános jóváhagyását. Mivel ellenfelei szinte mind börtönben vagy száműzetésben vannak, és a háború nyilvános bírálatát bűncselekménnyé nyilvánították, a Javlinszkijéhoz hasonló hangok erősen a perifériára szorultak.

A demokratikus Jabloko párt alapítója elmondta, hogy október 26-án „nagyon komoly beszélgetést” folytatott Putyinnal, amely másfél órán át tartott, és több mint két év óta az első megbeszélésük volt. A 71 éves Javlinszkij elmondta, hogy felvetette a tűzszünet és a béketárgyalások szükségességét az elnöknek.

Putyin „Versailles-szindrómában” szenved a NATO Oroszország határai felé történő terjeszkedése miatt – mondta Javlinszkij, utalva az első világháborús jóvátételekkel kapcsolatos német sérelmekre, amelyek előkészítették az utat Adolf Hitler felemelkedéséhez.

A legnagyobb európai fegyveres konfliktus 1945 óta

Javlinszkij fő üzenetét mégis az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek címezte, arra sürgetve őket, hogy kezdjenek tárgyalásokat Európa második világháború óta legsúlyosabb konfliktusának befejezéséről. „Az ukrán terület 80 százalékának védelméről van szó, amelyet ma Kijev ellenőriz” – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

A béketárgyalások elkezdődhetnek egy hónapon, egy vagy két éven belül, de ez a pillanat el fog jönni, ez elkerülhetetlen. Meg kell akadályoznunk, hogy emberek haljanak meg. Borzalmas árat fizetünk, és Ukrajna tönkremegy ebben

– összegzett Javlinszkij.

Putyin pacifizmusa még nem igazán tapintható

Az orosz elnök nem adta jelét annak, hogy kész tárgyalásokat kezdeni a háború befejezéséről, amelyet ő maga robbantott ki 2022 februárjában. Az Ukrajnának nyújtott amerikai és európai katonai segélyek jövőjével kapcsolatos kétségek közepette, valamint a világ figyelmét a Közel-Keletre terelő Izrael-Hamász háború miatt a Kreml úgy véli, hogy az idő Putyinnak dolgozik.

A kijevi kormány elutasít minden olyan területi engedményeket tartalmazó alkut, amely Putyin agresszióját jutalmazná.  A múlt hónapban az NBC arról számolt be, hogy amerikai és európai tisztviselők egyezettek az ukrán kormánnyal arról, hogyan nézhetnének ki a lehetséges béketárgyalások Oroszországgal.

Bár a közvélemény-kutatások szerint az oroszok többsége támogatná a béketárgyalásokat, túlnyomó részük még mindig támogatja a „különleges katonai műveletnek” nevezett agressziót.

Javlinszkij 1996-ban indult először az elnökválasztáson, akkor 7,4 százalékkal a negyedik helyen végzett. 2000-ben 5,85 százalékkal harmadik lett Putyin és Gennagyij Zjuganov kommunista jelölt mögött.

Javlinszkij elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a választásokon való részvétele csak segítene a Kremlnek legitimálni Putyin hatalmát, és elmondta, hogy a lehető legtöbb orosz ember támogatását szeretné megszerezni, mielőtt döntést hozna a jelöltségéről.