Kirikáosz Micotákisz görög miniszterelnök kijelentette, hogy az országnak meg kell reformálnia a tűzmegelőzési és tűzoltási politikáját és többet kell tennie a klímaváltozás hatásainak enyhítése érdekében. Ezért 100 drónt vásárolnak, melyekkel valós időben tudják megfigyelni az erdőtüzeket. Ezen felül tűzérzékelő rendszereket is telepít a görög kormány a fokozottan veszélyeztetett és a régészeti területekre, valamint 500 erdészmérnököt és 1000 új tűzoltót vesznek fel.

Egy brit kormánytag, Ben Wallace védelmi miniszter pedig, aki kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában, és aki már korábban közölte, hogy távozni kíván tisztségéből, most ténylegesen benyújtotta lemondását. Az 53 éves politikus a nyár folyamán jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka – ebből négy év védelmi miniszterség – után vissza kíván vonulni a politikai élettől. Megüresedett posztjára végül Grant Shapps energiaügyi minisztert nevezték ki.

A Szlovákia élén álló politikusok is változhatnak szeptember végén, ekkor lesz ugyanis esedékes az országban a parlamenti választás. Valószínűleg erre készülve jelentette be az aktuális kormány, hogy szeptembertől 10-12 százalékkal emelkednek a szlovák állami alkalmazottak bérei. A döntés, amelynek végrehajtásához az idén 740 millió euróra (mintegy 280 milliárd forint), jövőre pedig 1,2 milliárd euróra (mintegy 463 milliárd forint) van szükség, megközelítőleg

255 ezer állami alkalmazottat érint, ezen belül több mint százezret a közigazgatásban és mintegy százezer pedagógust is.

Közben az is kiderült, hogy a németországi alapjövedelemben részesülők jövőre magasabb ellátást kapnak, hogy megbirkózzanak az áremelkedéssel. 2024 januárjától

  • a felnőttek az aktuális 502 euró helyett 563 eurót (215 000 forintot);
  • a 14-17 éves gyermekek és fiatalok 420 euró helyett 471 eurót (180 000 forintot);
  • a 6-13 évesek 348 euró helyett 390 eurót (149 000 forintot);
  • míg a legfeljebb 5 éves gyermekek 318 euró helyett 357 eurót (136 000 forintot) kapnak majd.

Donald Trump volt amerikai elnöknek pedig, aki Orbán Viktor magyar kormányfőnek hálálkodott az Instagramon, újabb vádakra kell választ adnia. Letitia James, New York-i főügyész szerint az üzletember-politikus törvénytelen módon növelhette nettó vagyonát.

Temették Prigozsint, lassan a Gazpromot is lehet

Heves orosz rakétatámadás érte Kijevet szerdára virradó éjjel, az ukrán légvédelem több rakétát lelőtt, a lehulló darabok legalább két kerületben épületekre zuhantak, legkevesebb két ember életét vesztette, további kettő megsebesült – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester Telegram-csatornáján. Helyi tisztségviselők szerint az ukrajnai háború kezdete óta ez volt a legnagyobb rakétatámadás az ukrán főváros ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek mindeközben pozíciókat, illetve az azokat betöltő személyek kérdésével is foglalkoznia kellett. Leváltotta ugyanis posztjáról Jevhen Borzilovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei vezetőjét.

Az ukrajnai háborút kirobbantó Oroszországnak is akadtak problémái a héten: térdre rogyott ugyanis a Gazprom orosz gázipari cég. Az európai export csökkenésén felül a gyenge rubel is gyengítette a vállalatot.

Közben a legnagyobb titokban, mindenféle felhajtás – és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenléte –nélkül eltemették a repülőszerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét. Oroszország úgy döntött, nem a nemzetközi szabályoknak eleget téve vizsgálják ki a Prigozsint szállító Embraer repülőgép balesetének körülményeit. Ezzel persze tovább erősödött a gyanú sokakban, hogy a Kreml nem ártatlan az ügyben.