A korábbi jelentésekkel ellentétben nincs külföldi halálos áldozata a prágai Károly Egyetemen csütörtökön lezajlott fegyveres támadásnak. „A három külföldi állampolgár a sebesültek között van” – közölte Vít Rakusan cseh belügyminiszter a cseh közszolgálati rádióban, az áldozatok nemzetiségének megnevezése nélkül.

December 21-én egy 24 éves férfi előre eltervelten vérengzésbe kezdett a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A támadás során legalább 15 ember vesztette életét. December 23-ára gyásznapot rendeltek el Csehországban.

A Károly Egyetem Bölcsészkarának épületében történt tragédia megrendítette a diákokat. A Paraméternek nyilatkozott a dunaszerdahelyi származású Péter, aki még mindig Prágában tartózkodik.

Teljesen lesokkolt, hihetetlen, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet nálunk. Nagyon megrázó, amikor a közvetlen közeledben lejátszódik ilyen, egyszerűen az embereken eluralkodik a kollektív félelem.

Az ott tanuló csallóközi diákok folyamatosan kapcsolatban voltak egymással, az értesüléseink szerint az áldozatok között nem volt helybéli.

Mindenki arról beszélt, hogy a diákok elbarikádozták magukat az osztálytermekben, az ablakon keresztül kimásztak a tetőre.

„Arra gondoltam, hogy ez akár azon a karon is megtörténhetett volna, ahol én tanulok. Szerdán pont abban az időpontban voltam az épületnél, amikor csütörtökön a lövöldözés történt” – mondta Péter.

Az iskolák azonnal üzenetet küldtek a diákjaiknak, hogy semmiképpen ne hagyják el az épületet. Az események utáni órákban lemondott az ottani dékán.

A csallóközi származású Fanni éppen utazott hazafelé, amikor értesült az egyetemén zajló eseményekről:

„Éppen Prágából hazafelé tartottam a barátaimmal, amikor az egyiküknek értesítése érkezett a telefonjára. Azonnal mondta, hogy mi történt, bár abban a pillanatban még nagyon kevés elérhető információ volt az esetről.”

Nem sokkal később az egyetemi karunk Messenger-csoportjába folyamatosan küldték a képeket, a videókat, illetve a cikkeket a történtekről. Egyszerűen szörnyű volt látni.

A cseh belügyminiszter szerint a történteknek nincs köze a nemzetközi terrorizmushoz.

A prágai Károly Egyetemen történt, legkevesebb tizenöt ember halálát követelő csütörtöki lövöldözésnek feltehetően nincsen köze a "nemzetközi terrorizmushoz" – közölte Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes és belügyminiszter.

Semmi nem utal arra, hogy a bűncselekmény kapcsolatban állna a nemzetközi terrorizmussal

– jelentette ki a miniszter újságírók előtt.

A cseh államfő megdöbbenését fejezte ki a lövöldözés miatt.

"Megdöbbentettek az események. Szeretném mély sajnálatomat és őszinte részvétemet kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak" – írta az X mikroblog portálon Petr Pavel.

Egyetemista fegyveres merénylő gyilkolt a prágai egyetemnél

Lőfegyveres incidens történt csütörtökön a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren, többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek – közölte a helyi rendőrség, amely szerint egy támadó követte el a cselekményt.Bővebben --->