Az Economx egy Prágában élő olvasója arról számolt be lapunknak, hogy a támadó egy 25 éves történelem hallgató, akit David Kozaknak hívnak. A tragédiát okozó lövöldöző a prágai egyetem negyedik emeletéről lőtt egy félautomata fegyverrel. 

Miután a korábbi beszámolók legalább 10 halottról és mintegy 30 sebesültről szóltak, azóta több mint 15-re emelkedett a csütörtök délutáni prágai lövöldözés halálos áldozatainak száma a rendőrség közlése szerint.

Az egyetem épületét kiürítették, a teret lezárták. A rendőrség esetleges robbanóanyag után kutatva átfésüli az épületet és a területet. A támadó az egyetemi lövöldözés előtt megölte a saját apját, majd miután tüzet nyitott az egyetemről, orosz nyelven posztolt a Telegram közösségi oldalon, majd agyonlőtte magát. 

A helyszínre nagyszámú rendőrt riasztottak. A rendőrség arra kéri a prágaiakat, hogy ha lehet, kerüljék el a környéket, az ott lakók pedig ne hagyják el az otthonukat. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel menekültek ki az épületből annak kiürítése közben.

Egyelőre pontosabb számot nem tudtak közölni a hatóságok az áldozatokról – írta az MTI.

A hatóságok közölték: az egész teret és több utcát lezártak az egyetem körül − írta meg a BBC. 

Hirtelen lövéseket hallottam

− mondta a Dnes cseh hírügynökségnek egy szemtanú. 

A Károly Egyetem filozófia kari munkatársainak küldött e-mailben a lövöldözésre figyelmeztették a dolgozókat. Ebben ez állt:

maradjanak a helyükön, ne menjenek sehova, ha az irodákban vannak, zárják be azokat, és helyezzenek bútorokat az ajtó elé, kapcsolják le a villanyt.

Eközben az X-en több fotón is látható az elkövető, amint egy távcsöves puskával az épület tetején pásztázza az egyetem környékét.

„Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy magyar lenne az áldozatok vagy a sérültek között" – írta Facebook-oldalán a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás.