Szlovákia legnagyobb, magas szintű biztonsági konferenciája idén először Pozsonyon kívül kerül megrendezésre, és ez részben Robert Fico szlovák miniszterelnök hibájának róható fel. „Logisztikai és kapacitásbeli okok miatt már régóta gondolkodtunk a konferencia áthelyezésén, de ez felgyorsította a folyamatot” – mondta a Politicónak Henrieta Kunová, a GLOBSEC agytröszt kommunikációs igazgatója,

utalva a Fico-kormány nem kormányzati szervezetekkel szembeni ellenséges magatartására.

Az idei GLOBSEC Bratislava Forumot augusztus 30. és szeptember 1. között rendezik meg Prágában. Az agytröszt – amely külpolitikával, biztonsággal, európai ügyekkel és gazdasággal foglalkozik – székhelye viszont továbbra is Pozsonyban marad.

Fico rámozdult a civil szervezetekre

Robert Fico többször felszólalt a GLOBSEC és más civil szervezetek ellen, és azt ígérte, hogy véget vet a „civil szervezetek egyeduralmi korszakának”, és finanszírozásukat más szervezetekhez irányítja át. Azt is felvetette, hogy olyan törvényt vezetne be, amely szerint a civil szervezeteket külföldi ügynöknek bélyegeznék, ha külföldről finanszírozzák őket.

A kormány nem sokkal hatalomra kerülése után megszüntette a GLOBSEC felé történő kifizetéseket.

„Számítottunk arra, hogy a kormány nem fog támogatni minket, de mi diverzifikált finanszírozási rendszerrel rendelkezünk, így amit a kormány adott nekünk, az körülbelül 10 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy önállóan dönthetünk arról, hogy hol tartjuk a konferenciát” – mondta Kunová.

A konferenciát 2005 óta, az agytröszt megalapítása óta rendezik meg Pozsonyban, és idén számos világpolitikai vezető, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Emmanuel Macron francia elnök is részt vesz rajta.