A politikus bíróságon támadja meg, hogy a határőrök nem engedték külföldre, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel – értesült a Focus ukrán hírportál.

Az eljárás elsősorban a lvivi határőrök ellen indult, igaz ők az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomására akadályozták meg az országból való kilépést. 

Petro Porosenko szerint annak ellenére tiltották meg neki a kilépést, hogy birtokában volt az ország elhagyására feljogosító dokumentumnak.

A per érinti Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnököt is, ő vonta ugyanis vissza az engedélyt, mert kapott egy fülest az Ukrán Biztonsági Szolgálattól arról, hogy Porosenko a magyar miniszterelnökhöz készül.

Az SZBU szerint Oroszország ezt a találkozót akarta felhasználni Ukrajna ellen.

Ennek célja – szerintük – az lehet, hogy csökkentsék az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, és megosszák az ukrán társadalmat. Az SZBU azt feltételezte, hogy ebbe a műveletbe „külföldi országok oroszpárti erőit”, valamint „egyes ukrán politikusokat” is bevonnának. 

Az elhárítás információi szerint ebben a kontextusban találkozott volna Porosenko, az Európai Szolidaritás párt elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel, „aki rendszeresen ukránellenes álláspontokat oszt meg, »Putyin barátja«, és az Orosz Föderáció elleni szankciók feloldását követeli”.

Porosenko pártjának közlése szerint a politikus elsősorban Lengyelországba készült, ahol a kamionos blokád megszüntetését célzó egyeztetésekre volt hivatalos, utána pedig az Egyesült Államokba utazott volna Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár minderre akkor úgy reagált, hogy „Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz”.

Később Szijjártó Pétert is megkérdezték az ügyről, amikor az Országgyűlés külügyi bizottságában az éve meghallgatása zajlott. A külügyi tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor bárkivel szívesen tárgyal, így van ez akár korábbi külföldi állami vezetőkkel is. „Nem akarnak gátjai lenni ilyen találkozóknak” – mondta, majd hozzátette: „az ukránok milyen belpolitikai leszámolási műveletekben vannak, nem a mi dolgunk”. A külügyminiszter szerint a találkozót egyébként Petro Porosenko kezdeményezte. Arra viszont nem tért ki, hogy mi lett volna a meghiúsult találkozó témája: „ilyen sci-fibe ne menjünk bele” – hangzott el akkor Szijjártó Pétertől.

Porosenko kártérítési perét január 17-én 16:00-tól tárgyalja a Lviv Kerületi Közigazgatási Bíróság.