Az olimpia francia szervezőinek tavalyi bejelentése alapján már korábban is tervben volt, hogy az úszók rendszeresen edzhessenek a fővárost átszelő folyóban, emellett az idei nyári 5 karikás játékok több versenyszáma is a Szajnában valósulna meg — írja a Zöldpálya. 

Csakhogy az eddigi tesztek nem kecsegtetnek semmi jóval. A Surfrider Alapítvány a közelmúltban 14 vízmintát vett, de ezek közül csupán egy ígérkezett biztonságosnak.

A KÖRNYEZETVÉDELMI SZERVEZET ÁLLÍTÁSA SZERINT A VÍZ ÜRÜLÉK EREDETŰ SZENNYEZÉSE OKOZZA A LEGNAGYOBB GONDOT.

A szennyezés miatt komolyan veszélybe kerülhet a paralimpia és az olimpia több száma is.

folyó állapota azonban egyetlen helyi lakos számára sem meglepő. A fürdési tilalom viszonylag régre vezethető vissza Párizs történelmében, ugyanis már 101. éve nem mártózhatnak meg az emberek a Szajnában, legalábbis legálisan. 

A szennyezést többek között az okozza, hogy a folyó felsőbb szakaszain található víztisztítók esőzések idején túltelítődnek, ezt pedig tovább súlyosbítják az uszályok és a vízparti lakások, amelyek nincsenek szennyvíz-hálózatokhoz csatlakoztatva.

Annak érdekében, hogy az olimpiát mégiscsak meg tudják rendezni, a város 1,4 milliárd euróból épít egy 50 ezer köbméteres esővíztározót az Austerlitz hídnál. A földalatti tároló a viharok idején is vissza tudja tartani a vizet, majd megtisztítva juttatja vissza a csatornahálózatba. 

A párizsi szervezőbizottság elnöke úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy a vízminőség javul, de még mindig vannak bizonytalan tényezők a  verseny megvalósítását illetően. Akár az is elképzelhető, hogy a triatlonból csak duatlon lesz, úszás nélkül, de az is megeshet, hogy a tízkilométeres nyíltvízi úszás teljes egészében elmarad. 

Őrült reklámpénzek pörögnek a piacon az olimpia alatt

Két sportág is erős katalizátora lehet a reklámbevételeknek.Bővebben--->