Az idei év egyik legjelentősebb sporteseménye minden bizonnyal a július 26-tól augusztus 11-ig tartó párizsi olimpia lesz. A nemzetközi politika figyelme elsősorban az orosz és belarusz sportolók részvételének a kérdésére, illetve a terrorveszély problémájára koncentrálódott. Ugyanakkor nagy felháborodást váltott ki a francia szállodások körében az Airbnb és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti partnerségi megállapodás is, ami kiemelt szerepet szán az az amerikai cégnek az olimpiára érkezők elszállásolásban.

Tovább fokozza a párizsi szállodások elégedetlenségét, hogy az olimpiai játékok idején az adóterheik is drasztikusan emelkedni fognak. A francia kormány július 26. és augusztus 11. között háromszorosára emeli az ott töltött éjszakák után fizetett idegenforgalmi adó mértékét, amit a tömegközlekedés finanszírozásra kívánnak fordítani – írja a turizmus.com.

Jelenleg Párizsban 0,25 eurótól 5 euróig terjedő költséget jelent az egy éjszaka után fizetendő idegenforgalmi adó. A kormány az olimpia idejére 200 százalékkal emeli ezen közterhek mértékét, és az így keletkezett pluszbevételt Ile-de-France régió tömegközlekedési hálózatának fenntartására szánják.

A francia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szövetség (UMIH) közleménye szerint az olimpia finanszírozási költségei nem indokolnak ilyen mértékű adóemelést. Az Élisabeth Borne vezette kormány döntése értelmében parlamenti szavazás nélkül tervezik keresztülvinni az ideiglenes adóemelést. A növekvő költségeik ellensúlyozására a francia szállodák az olimpia idejére drasztikusan megemelték a foglalási díjakat.

(Gulyás Ábel)

Végtelen háborúban üldözik az Airbnb-házigazdákat

Legutóbb Bécsből érkeztek olyan hírek, hogy jelentősen szigorítja a város a rövidtávú lakáskiadásra vonatkozó szabályozást. A világ minden pontján folyik a harc a lakáskiadók és a városok között, a jelek szerint nehéz egyensúlyozni a még mindenki számára hasznos lakáskiadás és a bérleti piacot romboló, teljes bérházakat szállodává alakító oldalak között.
Az Airbnb dilemmáiról itt írtunk részletesen--->