Oscar Pistorius paralimpiai futóbajnokot, akit Dél-Afrikában 13 év börtönbüntetésre ítéltek barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásáért, 2024. január 5-én bocsátják feltételes szabadságra – írja a BBC.

Oscar Pistorius 2013-ban gyilkolta meg barátnőjét, Reeva Steenkampot, Valentin-napon. A férfi többször is rálőtt a nőre a csukott fürdőszobaajtón keresztül, majd azt állította: azt hitte, egy betörő van a dél-afrikai Pretoriában lévő lakásban.

Az ügyészség azonban ezzel szemben azon az állásponton volt, hogy a gyilkosság előre megfontolt szándékkal történt, és a futóbajnok már korábban is hajlamos volt az indokolatlan agresszív megnyilvánulásokra.

A most 37 éves Oscar Pistorius, akit gyilkosságért eredetileg 13 év börtönbüntetésre ítéltek, márciusban már kezdeményezte, hogy szabadon engedjék, ám akkor a helyi hatóságok elutasították a kérvényét.

Oscar Pistorius egykori olimpiai és paralimpiai sportoló 2013-ig kizárólag sportteljesítményéről volt ismert: paralimpiai aranyérmes lett, amellyel ráadásul történelmet írt, mint az első duplán amputált lábú futóbajnok. A Dél-Afrikában született sportoló mindkét lábát 11 hónapos korában amputálták térd alatt egy veleszületett fejlődési rendellenesség miatt.

Reeva Steenkamp édesanyja, June Steenkamp nem ellenezte Oscar Pistorius korábbi szabadulását, azonban a bíróságnak küldött levelében kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elítélt sportoló valóban megtanulta-e kezelni a börtönévek alatt súlyos dühkezelési problémáit. Hozzátette: aggódik minden olyan nő biztonságáért, aki kapcsolatba kerül Pistoriusszal. 

Annyi nőt öltek meg tavaly, mint eddig még soha

Mintegy 89 ezer nőt öltek meg tavaly világszerte - jelentette be az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC), aláhúzva, hogy ez a szám húsz év óta a legmagasabb. Bővebben --->