Peking és Moszkva ígéretet tett arra, hogy megegyezés esetén politikai támogatást nyújtanak a hutik militáns csoportjának. Januárban a Biztonsági Tanács elfogadott egy határozatot, amelyben elítélték a hutik vörös-tengeri teherhajók elleni támadásait, de Kína és Oroszország akkor tartózkodott a szavazás során.

A jemeni lázadók a Bloomberg jelentése szerint biztosították Oroszországot és Kínát arról, hogy hajóik biztonságosan közlekedhetnek a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. Cserébe Moszkva és Peking némi politikai támogatást nyújthat a síita militáns csoportnak. A segítség pontos jellegét nem részletezték, de az magában foglalhatja a támogatásukat a nemzetközi intézményekben, például az ellenük irányuló határozatok blokkolásával az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A kínai és az orosz diplomaták, valamint a huti kollégáik közötti tárgyalásokra állítólag Ománban került sor. Az év elején egy huti küldöttség Moszkvába látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson az orosz külügyminisztériummal. A felek olyan intézkedésekről tárgyaltak, amelyekkel nyomást gyakorolnának Izraelre és az Egyesült Államokra, hogy véget vessenek a gázai konfliktusnak, amelyben több tízezer palesztin vesztette már életét.

A huti lázadók november óta többször támadtak hajókat a Vörös-tengeren, veszélyeztetve ezzel a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalát. Állításuk szerint csak Izraelhez kötődő hajókat vesznek célba, mivel a csoport a palesztinokat támogatja a Gázában zajló konfliktusban. A támadások kereskedelmi és ellátási zavarokat okoztak a nyugati országok számára. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság válaszul több légicsapást hajtott végre a hutik ellen.