Lényegre törő egyeztetést folytatott Orbán Viktorral Javier Milei argentin elnök beiktatásán – erről beszélt az X-re feltöltött videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán elnök a videóban azt is elárulta, hogy az új argentin elnökkel is tárgyalt, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is beszélt a közös ügyekről.

Zelenszkij az Orbán Viktorral való beszélgetés előtt telefonon érdeklődött a francia elnöknél az Orbán Viktorral történő párizsi találkozója részleteiről.

Korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte a találkozóról, hogy Ukrajna EU-csatlakozása ügyében Orbán Viktor azt jelezte Zelenszkijnek, hogy az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Zelenszkij Argentínából Washingtonba utazik tovább, ahol Joe Biden amerikai elnökkel találkozik kedden a CNN beszámolója szerint. A találkozó apropóját az adja, hogy az amerikai kongresszusban elakadtak az újabb ukrajnai gyorssegélyekről szóló tárgyalások. Zelenszkij kedd reggel a szenátus ülésén is beszédet mond, majd Mike Johnson képviselőházi elnökkel találkozik.

Zelenszkij és Biden a következő évre vonatkozó védelmi együttműködési terveket is megvitatják a találkozón, ide értve a fegyverek és légvédelmi rendszerek gyártására irányuló projekteket is.

Zelenszkij: Az új kisebbségi törvénnyel Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőle

Ukrajna „mindent megtett, amit elvártak tőlünk” az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követően, hogy az ukrán parlament az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új jogszabályt. Bővebben --->