Orbán Viktor Rómában  Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után, kettejük közös tájékoztatóján részletek ismertetése nélkül jelezte, hogy az olasz-magyar kormányzati kapcsolatokban napirendre került két nagyobb szabású együttműködési program:

Az egyelőre igen kevéssé körvonalazott vállalkozásokról Giorgia Meloni mindössze azt mondta:

Olaszország és Magyarország is nagy figyelmet fordít Ukrajna háború utáni újjáépítésére.

A látogatás ürügyeként szolgáló magyar soros EU-elnökségről Orbán Viktor azt közölte:

Magyarország le akar tenni az asztalra egy nagy tervet, az európai versenyképességi paktumot, mert meggyőződése szerint Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása.

A olasz-magyar együttműködés mind a gazdaságban, mind a védelempolitikában jelentős, és ezt ki akarják terjeszteni az energetikára is - húzta alá Orbán Viktor, és bejelentette:

lesz szlovén gázvezetékszakasz, így Olaszország és Magyarország összeköttetése megvalósul, az olasz LNG terminálok Magyarország számára jelentős diverzifikációs forrást jelentenek a keleti ellátáshoz képest.

A magyar kormányfő elmondása szerint az olasz kormányfővel – aki az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt elnökeként, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakcióját is vezeti – nem beszéltek pártügyekről, ezeket múlt hétfőn Brüsszelben lezárták.

Hozzátette: világossá tette, hogy egy magyarellenes román párttal nem lesznek egy pártszövetségben. Eleve nincs miről tárgyalni, mi egy ilyen frakcióba nem tudunk beülni - erősítette meg.

Ugyanakkor jelezte, hogy múlt hétfőn abban is egyetértettek Giorgia Melonival, hogy ettől még mindannyian elkötelezettek az európai jobboldali pártok közötti együttműködés előrehaladásában, akkor is, ha nem ülnek egy frakcióban.

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés képviselte kihívást, a versenyképesség növelését,  az európai védelem erősítését

– hangoztatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az MTI tudósítása szerint.