Washingtoni útjának apropóján a CBS-nek adott interjút Olena Zelenszka, amelyben többek között a háborúban végzett humanitárius munkájáról beszélt.

Kiemelte, biztos benne, hogy megerősödött az Egyesült Államok és Ukrajna kapcsolata, és hálásak az amerikaiaknak, amiért segítik fenntartani Ukrajna háborús erőfeszítéseit. 

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna kapott-e elég katonai segítséget Washingtontól, úgy válaszolt: ez egy nagyon politikai jellegű kérdés, amit az elnöknek kellene feltenni. Ugyanakkor kijelentette, hogy az amerikai segítségre szükség van ahhoz, hogy az orosz törekvéseket ellensúlyozni lehessen.

Zelenszka azt is kifejtette: legnagyobb erőfeszítéseinek egyike, hogy hazajuttassák az ukrán gyermekeket. A Conflict Observatory februárban közzétett jelentése szerint legalább 6000 ukrán gyermeket vittek táborokba Oroszországba és az Oroszország által megszállt területekre.

 

Zelenszkij bevállalná, amit rajta kívül senki

A parlamenti választások októberben lennének esedékesek Ukrajnában, az alkotmány viszont ezeknek a megrendezését nem teszi lehetővé. A 2024 márciusi elnökválasztásokhoz ellenben elegendő lenne egy törvénymódosítás is. Elemzők és az ukrán ellenzék szerint ez őrültség lenne, Volodimir Zelenszkij államfő azonban ettől függetlenül is eljátszott a gondolattal. Bővebben --->

Zelenszka a férje elnöki ambícióiról is beszélt. Mint mondta, Zelenszkij politikai törekvései nem nyerték el következetesen a személyes támogatását, de ha indulna egy második ciklusra, már nem vonakodna tőle annyira.

Leszögezte ugyanakkor, hogy egyáltalán nem biztos benne, hogy férje indulni fog, különösen az országban zajló választások bizonytalan helyzetét tekintve.

Szerinte ez attól is függ, hogy szükség lenne-e rá elnökként. Ha úgy érzi, hogy az ukránok már nem akarják őt annak látni, akkor Zelenszka úgy véli, nem fog újraindulni.

A Washington Postnak nyilatkozó ukrán tisztségviselők és választási szakértők szerint a szabad és tisztességes választások megtartása „gyakorlatilag lehetetlen" és „nem lenne tanácsos", mivel Ukrajna közel egyötödét megszállta Oroszország, a háború miatt milliók kényszerültek elhagyni lakóhelyüket és több tízezer állampolgár szolgál katonaként – tette hozzá a Business Insider.

Zelenszkij felesége: Nem élünk együtt a férjemmel

Olena Zelenszka egy porté-interjúban beszélt arról, hogy a háború milyen tehertételt jelent a családjának.
Bővebben--->