A katonai vezető – aki eddig a szárazföldi erők parancsnoki tisztét töltötte be –, pénteki Telegram-bejegyzésében ismertette új feladatait. Kiemelte, hogy változatlanul elsőrendű feladat a harci egységek számára szükséges dolgok gyors és hatékony szétosztása és kiszállítása hozzájuk. Szerinte a parancsnokság feladata minden szinten, hogy kivétel nélkül ismerje a front minden igényét és irányítása alatt tartsa a helyzetet az egyes szektorokban.

Szirszkij kiemelte, hogy a katonai parancsnoki és ellenőrző szervek személyi állományának képzettsége meghatározó a katonai műveletek kidolgozása és sikeres végrehajtása szempontjából. Az ukrán hadsereg fő értékének a katonák életét és egészségét nevezte, ezért szerinte most minden eddiginél fontosabb az egyensúly fenntartása a harci feladatok végrehajtása és az alakulatok személyi állományának helyreállítása között elsősorban a katonák képzésének javításával – értesült az MTI. 

A főparancsnok a háborús győzelem egyik jövőbeli feltételének nevezte az új technikai megoldások, elsősorban a drónok és a modern elektronikus hadviselési rendszerek alkalmazását.

„Természetesen a megbízható hátország is a háború általános sikerének egyik fő összetevője” – zárta bejegyzését Szirszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt a főparancsnoki posztról, akinek a helyére Szirszkijt nevezte ki. Az államfő felsorolta, hogy Szirszkij kinevezése után milyen változások várhatók az ukrán fegyveres erőkben, a legfontosabbaknak a logisztikai problémák megoldását és a hatékony rotációs rendszer kiépítését nevezte.

A Kreml szerint nem várható nagy változás a fronton

Nem befolyásolja a háború menetét, hogy Valerij Zaluzsnij helyét az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztján Olekszandr Szirszkij vette át – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, majd hozzátette, hogy addig folytatják, amíg el nem érik a céljukat. 

A moszkvai védelmi minisztérium pénteki közlése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán előnyösebb állásokat foglaltak el Donyeck és Liman környékén, miközben három frontszakaszon kilenc ukrán támadást vertek vissza. A tájékoztatás szerint az ukrán fél több mint ezer katonát veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.