Intenzív változásokat hozott az kőolajpiacon az újév első hete. A brent olaj hordónkénti ára 1.34 dollárral (1,7 százalékkal) 78,93-ra emelkedett, a West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős árfolyama pedig 72,81 dollárra (2,2 százalékkal) növekedett.

Az árváltozás jól mutatja az októberben eszkalálódott közel-keleti konfliktus gazdasági kockázatait: a nyersanyag szállítására szakosodott Maersk (MAERSKb.CO) vállalat már bejelentette, hogy belátható időn belül minden hajót elirányít a Vörös-tenger térségéből – írja a Reuters. 

Mint arrólírtunk, az Izrael-Hamász konfliktus hatására lángra lobbanhat az egész – a gázai harcok mellett a török-kurd háborúval is terhelt – Közel-Kelet. Egy esetleges Szíriából vagy a Libanonból indított Izrael elleni támadás tovább súlyosbíthatja a helyzetet, illetve a Teherán által támogatott jemeni huszi lázadókkal szembeni intenzívebb fellépés eredményeként akár Irán is beszállhat a konfliktusba.

Az olajpiac összeomlásával fenyegető feszültségek megfékezése érdekében Antony Blinken egyhetes diplomáciai körútra indul.

Mivel a nyugati államok az orosz-ukrán háború kitörése után elzárkóztak attól, hogy a Putyin-rezsimtől vegyenek olajat, az OPEC országok piacának összeomlása komoly energiaellátási gondot okozna. 

Egyre kevesebb olajat vesz Európa az oroszoktól

Jelentősen visszaesik Európa részaránya az orosz olaj- és feldolgozott olajtermék-exportban az idén, miközben erőteljesen nő Kínáé és Indiáé. Bővebben ––>