Várhatóan évtizedekbe telik a nyugat-balkáni országok jövedelmi felzárkózása az Európai Unió átlagához - hangzott el az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nyugat-balkáni befektetési rendezvényén.

Az eseményen, amelyet a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott pénzintézet londoni székhelyén rendeztek, személyesen vagy videókapcsolaton részt vett Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Koszovó, Észak-Macedónia és Montenegró miniszterelnöke.

Az EBRD elnöke, Odile Renaud-Basso a hétfői konferencián elmondta: a térségben tevékenykedő legnagyobb nemzetközi pénzügyi intézményként a bank eddig több mint 18 milliárd euró finanszírozást nyújtott az országcsoportnak.

Az EBRD tavaly rekordértékű, 1,63 milliárd euró befektetést eszközölt a régióban.

A bankelnök szerint a hat ország nagy utat tett meg az elmúlt évtizedben, de még mindig széles jövedelmi szakadék tátong a térség és az Európai Unió (EU) között.

Az EBRD által a várható konvergencia-pályáról összeállított új tanulmány szerint 40 és 70 év között lehet - kedvezőtlen esetben ennél is hosszabbnak bizonyulhat - az az időtartam, amely alatt a nyugat-balkáni országok felzárkózhatnak az EU életszínvonalához

- mondta Odile Renaud-Basso.

A hétfői rendezvénnyel egy időben kiadott 55 oldalas EBRD-tanulmány szerint a hat nyugat-balkáni országban az egy főre jutó, dollárban számolt, vásárlóerő-paritásra kiigazított éves hazai össztermék (GDP) 2021-ben 18 131 dollár volt, hozzávetőleg a fele a közép- és kelet-európai EU-tagállamok átlagának, és alig egyharmada a legfejlettebb uniós gazdaságokra jellemző fejenkénti GDP-értéknek.

A jelentés szerint jelenleg lehetetlen megjósolni bármilyen bizonyossággal, hogy mennyi időt vesz igénybe - vagy egyáltalán megtörténik-e - az országcsoport teljes felzárkózása az EU életszínvonalához.

A legkedvezőbb, igencsak derűlátó növekedési forgatókönyv megvalósulása esetén a teljes konvergencia két-három évtizedbe telhet, de reálisabb azzal számolni, hogy a folyamat akár negyven évig is eltarthat - írja az MTI.

Ha azonban a térségi gazdaságok a következő években is a globális pénzügyi válság óta tapasztalt meglehetősen lassú ütemben növekszenek, hetven évet is igénybe vehet a hat nyugat-balkáni ország felzárkózása a 27 EU-gazdaság életszínvonalához - áll az EBRD hétfőn ismertetett tanulmányában.