Európában is beszámolt a sajtó Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin, illetve a kormánypárt egyik vezető politikusa, Varga Judit lemondásáról, amelyet a nagy felháborodást kiváltó „pedofilbotrány” kapcsán idéznek. A német nyelvterületeken megjelent cikkek azon spekulálnak, hogy mi vezethetett a kormányfő két közeli bizalmasának döntéséhez, és hogy abban Orbán Viktornak milyen érintettsége lehet. 

Megkegyelmezett Novák Katalin egy férfinak, akit kiskorúak szexuális zaklatásának bűnpártolásáért ítéltek el, ami széles körű felháborodást váltott ki. Ezért a magyar köztársasági elnök szombaton az ellenzék és a kormány nyomására lemondott, megszakítva a Katarban tett hivatalos látogatását – számolnak be a német nyelvű lapok. 

Orbán elhatárolódott, de más lehet a háttérben

A Süddeutsche Zeitung felidézi: Orbán Viktor jobboldali populista miniszterelnök a napokban nyilvánosan elhatárolódott egykori politikustársától, és gyorsan a parlament elé terjesztett egy alkotmánymódosítási javaslatot. 

Orbán valószínűleg elégedett az államfő lemondásával, mert Novák az utóbbi időben nem mindig képviselte a kormány politikáját – állapítja meg a napilap, példaként említve, hogy a köztársasági elnök több alkalommal egyértelműen bírálta Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, miközben a magyar kormányfő jó kapcsolatokat ápol a Kreml vezetőjével, Vlagyimir Putyinnal. Továbbá amellett is kiállt, hogy a magyar parlament gyorsan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását, amit a magyar miniszterelnök késleltet.

Hasonló logika mentén a Die Welt és a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt is megjegyzik, hogy a lemondás Orbán kezére játszik, főként, hogy Magyarországon az államfők alárendelt politikai szerepet töltenek be. 

A német ellenzéki média azt gyanítja, hogy az ügy mögött az áll: a megkegyelmezett férfinak jó kapcsolata van az egyházzal és Orbán Viktor miniszterelnök családjával – idézi a Kurier. Ugyancsak megemlítik, hogy Novák Katalin a közelmúltban kritikus hangokkal hívta fel magára a miniszterelnök figyelmét. 

Támadás a családpolitika ellen

Orbán Viktor feláldozta pártja két sztárját, de a saját szerepének kérdése továbbra is nyitott – vetette fel a svájci Neue Züriche Zeitung, amely szerint Novák Katalinnak le kellett mondania, de ő egy „gyalog áldozat” lehet.

Mint írják, a kegyelmi döntés azért is váltott ki ekkora felháborodást, mert a kormányfő a hagyományos család és a gyermekek védelmét tette központi kérdéssé. Ezt rendszeresen hangsúlyozza, annak ellentéteként, amit romlott Nyugatnak tekint, és a zürichi lap szerint ürügyként használja fel a szexuális kisebbségek megkülönböztetésére is.

Novák pedig nemcsak Orbán közeli bizalmasa, de volt családminiszterként ennek a politikának az arca is volt. A svájci sajtó szerint a miniszterelnök láthatóan túl veszélyesnek tartotta a kegyelmi ügyet, mert rontotta a hitelességét. 

Nem biztos, hogy elült a botrány

Megállapítják: a Fidesz egy csapásra két csillagot veszít, Novák és Varga gyakorlatilag az egyetlen prominens női erő és a fiatalabb generáció képviselői voltak a kormánypártban. Orbán Viktor pedig figurákká változtatta és előléptette őket. Az a tény, hogy olyan gyorsan készült feláldozni őket, jól mutatja, milyen fontosságot tulajdonít az ügynek – írja a svájci lap, megjegyezve, hogy sok kérdés viszont egyelőre megválaszolatlan maradt. 

Például nincs meggyőző magyarázat a kegyelmi döntésre, ezért pletykák keringenek az orbáni környezethez fűződő kapcsolatokról, főleg, hogy a bicskei gyermekotthon mindössze nyolc kilométerre van Felcsúttól, a kormányfő szülővárosától.

A két formálisan felelős személy távozásával a kormányfő abban reménykedhet, hogy vége a botránynak, ám az ellenzék további magyarázatokat követel – tudósít a lap, felidézve, hogy a Fidesz tizennégy éves kormányzása alatt három elnök közül kettőnek le kellett mondania. Novák Katalinon kívül Schmitt Pál 2012-ben a szakdolgozatának plagizálása miatt mondott le, kevesebb mint két év hivatali idő után.

Orbán nagy erőssége az is, hogy bármilyen válságon a maga javára tud túljutni

– jegyzi meg a német Tagesschau tudósítása. 

A Der Standard osztrák napilap pedig úgy fogalmaz, hogy Novák Katalin már nem tudta elviselni a nyomást, miután régi támogatója, a nagyhatalmú Orbán Viktor és néhány személyes publicistája egyértelműen eltávolodott tőle. 

Ugyan nem lehetett többé megállítani azt a lavinát, hogy az államfő kegyelme „lyukat tépett Orbán ideológiájának hazugságában”, ám, mivel Novák a „hibájának” tényleges hátteréről hallgatott, könnyen lehet, hogy az Orbán-rendszer előbb-utóbb jövedelmező pozíciót ad neki – állapítják meg.

Meggyengül az európai fellépés?

A német média – a júniusi Európai Parlamenti választások miatt – pikánsnak tartja, hogy az államfővel egy időben lemondott a parlamenti mandátumáról és bejelentette visszavonulását a közélettől Varga Judit.

Mint kiemelik, a volt igazságügyi miniszter jegyezte ellen a vitatott amnesztiás döntést, amelyről nehéz elképzelni, hogy Orbán tudta és beleegyezése nélkül történt volna. A lapok kiemelik, hogy Varga Juditnak a Fidesz élvonalbeli jelöltjeként kellett volna indulnia az EU-választáson, ezért most kereshetnek helyette új, megbízható jelöltet. A Der Standard egy másik cikkében azt is megjegyzi, hogy a miniszterelnök hallgat, ami csak fokozza a két egykori bizalmasa megaláztatását, ellenzéki kritikák szerint „női szoknyák mögé bújik”.  

Távozásuk miatt Magyarország politikai színtere még inkább férfidominálttá válik. 2023 közepe óta nem volt nő Orbán Viktor 16 fős kabinetjében

– mutat rá a France24 televízió, amely a Le Monde-dal együtt idézi az egyik magyar ellenzéki véleményt is, miszerint „Magyarországon semmilyen fontos döntés nem születhet Orbán Viktor jóváhagyása nélkül”.

A magyar államfő lemondása ritka politikai zűrzavart okozott a 2010 óta alkotmányos többséggel kormányzó Fidesz nacionalista kormánypártja számára, amelynek vezetője azt nyilatkozta: az első gondolata az lenne, hogy bárkit „félbe vagy darabokra” vágna, ha öt gyermeke vagy hat unokája közül egyet is megérintene – áll az al-Dzsazíra arab hírtelevízió beszámolójában.