Franciaország az alpokbeli Auvergne-Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte-d'Azur régióban képzeli el az olimpia megrendezését 2030-ban. Rajtuk kívül Svájc és Svédország pályázott még. Most kijelölt pályázatok ezzel a helyszínkijelölési folyamat szakaszába léptek. Innentől a NOB célzott párbeszédet folytat a rendezésről a jelentkezőkkel.

David Lappartient, a Francia Olimpiai Bizottság elnöke a pályázat november elejei benyújtásakor jelezte, hogy mértéktartó, 95 százalékban már meglévő versenyhelyszínekre tervezett olimpiát rendeznének. A francia Alpokban eddig három alkalommal, 1924-ben Chamonix-ben, 1968-ban Grenoble-ben, 1992-ben pedig Albertville-ben rendeztek téli játékokat – írja az MTI. Az ország fővárosa, Párizs a jövő évi nyári olimpiának ad otthont.

Salt Lake City azért pályázik a 2034-ben esedékes játékokra inkább, hogy a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokkal elkerülje a szponzori ütközést. A város utoljára 2002-ben adott otthont a téli olimpiának, ezt megelőzően pedig négy alkalommal rendeztek téli játékokat az Egyesült Államokban.

NOB a svájci pályázattal a 2038-as téli olimpiát illetően kezdeményezhet párbeszédet. A legközelebbi, 2026-os téli olimpiát Olaszország rendezi Milánóban, illetve Cortina d'Ampezzóban.

Mi lesz az orosz sportolókkal a 2024-es olimpián?

Orosz sportolók már a 2018-as phjongcshangi téli olimpia óta nem versenyezhetnek saját zászlójuk alatt. Igaz eddig a teljes nemzetet érintő doppingbotrány miatt kellett ezt tenniük. Felmerülhet hát a kérdés, mi lesz a 2024-es Párizsi Olimpián? Bővebben--->