Bola Tinubu nigériai elnök kedden alapos kivizsgálásra szólított fel egy vasárnapi katonai dróntámadással kapcsolatban, amelyben legalább 85 ember, köztük nők és gyerekek haltak meg a hétvégén – írja a Reuters.

A Kaduna Állami Katasztrófavédelmi Ügynökség hivatalosan is megerősítette az áldozatok számát, miközben közölték, hogy a kutatás még folyamatban van.

A dubaji klímacsúcson résztvevő nigériai elnök a Tundun Biri faluban történt incidenst „nagyon sajnálatosnak, nyugtalanítónak és fájdalmasnak" nevezte. Tinubu szóvivője elmondta, hogy az elnök alapos és teljes körű vizsgálatot rendelt el az esettel kapcsolatban, valamint nyugalomra szólított fel.

A nigériai hadsereg parancsnoka, Taoreed Lagbaja altábornagy ellátogatott az érintett faluba és elnézést kért a légicsapásért. Arra is ígéretet tett, hogy gondoskodik a sérültek kórházi számláiról.

A hadsereg szóvivője, Onyema Nwachukwu dandártábornok arról beszélt, hogy a légi járőrözést végző csapatok egy embercsoportot figyeltek meg, ennek során pedig tévesen banditákként azonosították őket, mielőtt elrendelték a dróncsapást.

Nem emberi az izraeli bombázási módszer

A mesterséges intelligencia adatokat elemez, majd megmondja, hol tartózkodik egy adott Hamász-tag, végül kíméletlenül lebombázza a célpontot. Bővebben --->