Nigel Farage jobboldali brit politikus, a Reform UK párt vezetője egy a BBC-nek adott interjújában pénteken arra utalt, hogy a Nyugat "provokálta" Oroszország Ukrajna elleni invázióját az Európai Unió és a NATO katonai szövetségének kelet felé történő kiterjesztésével. 

A szókimondó stílusáról ismert politikus a BBC-nek azt mondta, hogy „természetesen” a háború Vlagyimir Putyin elnök hibája volt, azonban szerinte az EU és a NATO terjeszkedése okot adott az elnöknek arra, hogy azt sugallja az orosz népnek, „újra értünk jönnek”. 

A Nick Robinsonnak adott interjújában felmerültek Farage korábbi sokak által szélsőségesnek vélt kijelentései, péládul mikor 2014-ben Vlagyimir Putyint orosz elnököt nevezte a legjobban csodált világvezetőnek. 

Nem kedveltem őt mint embert, de csodáltam, mint politikai szereplőt, mert sikerült átvennie Oroszország irányítását

 - reagált korábbi állítására Farage. 

Ezt követően egy 2022-es közösségi médiában megjelent posztja kapcsán kérdezték, amikor azt állította, hogy Ukrajna orosz inváziója „az EU és a NATO bővítésének következménye”. A brit politikus bevallása szerint 1990-es évek óta úgy tartja, hogy a NATO katonai szövetségének és az EU-nak minden keleti terjeszkedése okot ad Putyin elnöknek, hogy az orosz népet háborúra buzdítsa. Farage szerint ő egyike volt azon kevés alaknak, aki „következetes és őszinte maradt” ebben a kérdésben. 

Az interjú sokakból felháborodást váltott ki, nagy port kavart a brit médiában. James Cleverly konzervatív belügyminiszter például az interjúra válaszolva kijelentette, hogy 

Farage csupán „visszhangozza Putyin aljas indoklását Ukrajna brutális inváziójára”.

John Healey, a Munkáspárt védelmi szóvivője szerint pedig Farage megjegyzései miatt „alkalmatlanná vált az ország bármilyen politikai tisztségének betöltésére, nem beszélve egy komoly párt vezetésére a parlamentben”.