A Nestlé szerdán bejelentette, hogy 2026 első negyedévére bezárja a Wyeth Nutrition anyatej-helyettesítő tápszergyárát Askeatonban, egy írországi városban, hacsak nem sikerül vevőt találni rá. Az üzem kizárólag ázsiai piacokra történő exportra készít anyatej-helyettesítő termékeket.

A bejelentés új betekintést nyújt abba, hogy Kína népességének csökkenése hogyan érintheti azokat a nyugati cégeket, amelyek árukat és szolgáltatásokat értékesítenek az ázsiai országban.

Az elöregedő népesség már most is nehezíti Kína gazdasági növekedését, és a döntéshozók attól tartanak, hogy a munkaerő zsugorodása hosszú távon veszélyeztetheti a gazdasági és a társadalmi stabilitást.

Az újszülöttek száma Kínában meredeken csökkent a 2016-os évi mintegy 18 millióról 2023-ra az előrejelzések szerint kevesebb mint 9 millióra. A piac, amely korábban az importált anyatej-helyettesítő termékekre támaszkodott, szintén gyors növekedést tapasztal a helyben előállított termékek terén

– áll a Nestlé közleményében. 

Egy évvel korábban bezárják az üzemben működő Nestlé kutató-fejlesztő központot is. A munkát mindkét létesítményben a meglévő kínai és svájci gyárakba helyezik át a CNN beszámolója szerint.

A tervezett bezárások 542 munkahelyet veszélyeztetnek, és a Nestlé azt is bejelentette, hogy úgynevezett konzultációs folyamatot kezd az alkalmazottakkal. „Ezzel párhuzamosan továbbra is nyitottak vagyunk egy hiteles vevő megkeresésére” – tette hozzá a cég.

A Nestlé világszintű eladásait idén rontotta a termékek – köztük a Nescafé kávé és a KitKat csokoládé – áremelkedése.

A cég csütörtöki beszámolója szerint az év első kilenc hónapjában elért árbevétel-növekedés elmaradt az elemzői várakozásoktól, így a Nestlé részvényei több mint 2 százalékot zuhantak.

Az árbevétel 7,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az árak pedig 8,4 százalékkal emelkedtek. Az összértékesítés 0,4 százalékkal 68,8 milliárd svájci frankra, 27 ezer 861 milliárd forintra esett vissza.

Az eladások növekedését az árazás vezérelte, miközben továbbra is történelmi inflációs szinteken haladtunk

– mondta Mark Schneider vezérigazgató.

A Nestlé azt szintén közölte, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen bezárt egy izraeli gyárat, ám az üzem most újra működik.

Baj van, lekerültek a Milkák a polcokról

Hiába tartott ki sokáig az infláció ellenére is az emberek csokivásárlási kedve, az egekbe szökött árak miatt ez most megfordulni látszik. Bővebben --->