A tél végével hét németországi széntüzelésű erőművet állítottak le húsvétkor. A most lekapcsolt erőművek közül öt a rajnai bányavidéken, Köln vonzáskörzetében található. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy közel 2100 megawatt lignitkapacitást vonnak ki a forgalomból az üzemeltető RWE közlése szerint.

A két másik erőművet Brandenburg tartomány keleti régiójában vonták ki a forgalomból, miután ezeket a közelmúltban ismét üzembe helyezték.

A szénerőműveket Németország többek között az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében igyekszik minél inkább háttérbe szorítani. Ugyanakkor az orosz invázió következtében 2022 februárjában kitört ukrajnai háború miatt Németország, akárcsak más európai országok, igyekeztek mind inkább csökkenteni az orosz gáztól való függőségüket, ami végül az energiaárak meredek emelkedéséhez vezetett.

Ezért döntött úgy a német kormány, hogy az eredeti tervekkel ellentétben meghosszabbítja néhány széntüzelésű erőmű élettartamát, más bezárt erőműveket pedig ideiglenesen újraindít. Berlin több atomerőmű bezárását is elhalasztotta. Az utolsó három atomerőművet végül tavaly áprilisban állították le.

Most azonban, hogy az idei téli fűtési szezon véget ért, a német hálózatüzemeltető közölte: a szénerőművek leállítása nem rontja az áramellátás biztonságát – írja a Deutsche Welle

Szlovákia váratlanul leállította utolsó szénerőművét is

Szlovákia eredetileg 2030-ra tervezte a szénből való kivonulást, de a folyamatot most 2024 közepére gyorsította fel.

A részletekről ITT írtunk bővebben.