Márciusban 2,9 százalékkal csökkentek a németországi termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, így már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A múlt hónapban az alacsony energiaáraknak köszönhetően mérséklődött  német árszínvonal, miközben többek kellett fizetni a fogyasztási és beruházási javakért – írja az MTI.

Az energiaárak 7 százalékkal csökkentek 2023 márciusához képest. Elsősorban a gáz (15,4 százalékkal) és a villamos energia (12,6 százalékkal) került kevesebbe az egy évvel korábbinál. 

Energiaárak nélkül 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak a tavaly márciusinál. A további feldolgozásra váró köztes termékek árszabása 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Éves összevetésben a nem tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1 százalékkal, a beruházási javak 2,8 százalékkal drágultak, míg az élelmiszeráraknál 0,3 százalékos csökkenés volt látható.

Márciusban 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak a februárihoz képest, amikor 0,4 százalékos mérséklődést jegyeztek fel.

A háború fogságába esett a német ipar, menekülnek a cégek

A csökkenő gázárak ellenére tovább mélyül a válság a német gazdaságban, ahol a piacvezető energiavállalat szerint az ipar nem fog kilábalni az ukrajnai háborúból. Emiatt a nagy szereplők inkább már Amerikába menekítik a tőkét.