Hosszan tartó elutasítás után a Zöldek és a szociáldemokraták (SPD) is támogatják a harmadik kormánypárt, a liberális FDP kezdeményezését, hogy külön erre a célra alakított parlamenti (Bundestag-) bizottság vizsgálja meg a koronavírus elleni állami intézkedések hatásait, tanulságait. 

A két párt annak hatására tört meg, hogy blog kiperelt több mint 1000 oldalnyi jegyzőkönyvet a járványügyi védekezés szakmai oldalról vezető szövetségi közegészségügyi intézet (RKI) válságstábjának üléseiről.

Bár a 2020 tavaszáról, a járvány első heteiben származó dokumentumokból túl sok újdonság nem derült ki, a vita mégis új lendületet vett.

Egyáltalán nem ördögtől való az a követelés, hogy a járvány időszakát még egyszer alaposan ki kell elemezni és fel kell dolgozni

- mondta Robert Habeck alkancellár, a Zöldek politikusa.

Hasonlóan nyilatkozott az SPD-s egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach, aki szerint ugyan vannak jobb eszközök is, mint egy parlamenti vizsgálóbizottság, de nem áll a kezdeményezés útjába -írja a tagesschau.de német hírportál.

Robert Habeck hangsúlyozta, hogy nem ítélőszéket kell felállítani, hanem fel kell dolgozni mindazokat a megpróbáltatásokat, amelyeken például a gyermeküket egyedül nevelő szülők keresztülmentek a lezárások, az iskolabezárások miatt.

Ezek szülők az elmagányosodással szembesültek, úgy érezték, magukra hagyta őket az állam és a társadalom, amiből tanulni kell

- fejtette ki a miniszter. 

Németországban 2020. március 9-én regisztrálták az első fertőződést az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2). Az időközben eltelt négy évben - az idén március 20-ig - további, mintegy 39 millió esetet jegyeztek fel. A vírussal összefüggő halálesetek száma meghaladja a 180 ezret.