A heves esőzések miatt a hétvégén meghalt egy tűzoltó, miközben csapdába esett lakosokat próbált kimenteni, és több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. Egy eltűnt nő holttestét hétfőn találták meg egy elárasztott pincében – jelentette a német média.

Olaf Scholz német kancellár hétfőn az érintett területeken tett látogatása során elmondta, hogy a szövetségi katasztrófavédelmi szolgálatokat és a hadsereget is bevetik.

Nem szabad elhanyagolnunk az ember okozta éghajlatváltozás megállításának feladatát. Ez egy újabb emlékeztető, amit ebből a katasztrófából le kell vonni

– mondta.

Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter vasárnap az érintett régiókban tett látogatása során szintén megjegyezte, hogy a klímaváltozás súlyos időjárási eseményeket okoz – írja a Reuters

Egy kormányzati klímatanácsadókból álló testület azonban hétfőn azt mondta, hogy Németország valószínűleg nem fogja teljesíteni a 2030-ra kitűzött üvegházhatású gázokkal kapcsolatos céljait, ami ellentmond Robert Habeck márciusi előrejelzéseinek, és új intézkedéseket sürgetett. 

Németország éghajlatvédelmi törvénye kötelezi a kormányt, hogy korrekciós intézkedéseket hozzon a 2030-as célkitűzéssel kapcsolatban. 

A német mezőgazdasági termelők szövetsége jelentős károkról számolt be mind a földeken, mind pedig az épületekben. A hajózási hatóságok hétfőn korábban figyelmeztettek, hogy a Rajna folyó egy részét Dél-Németországban – amely fontos útvonal az árucikkek és az üzemanyagok számára – lezárták a teherhajózás előtt, mert nincs elég hely a hidak alatti áthaladáshoz.

A Deutsche Bahn vasúttársaság vasárnap késő este azt tanácsolta utasainak, hogy kerüljék el a Dél-Németországba való utazást.