Első alkalommal verte vissza az Irán által támogatott húszi milícia támadását Jemenben a Hessen nevű német haditengerészeti fregatt, amelyet a hajózás védelmét szolgáló uniós haditengerészeti misszió részeként vezényeltek a Vörös-tengerre – közölte a dpa német hírügynökség még szerda reggel. Estére azonban kiderült:

a hadihajó két hatalmas bakit is lőtt a bevetésen.

Egy amerikai drónt azonosítottak a radarok ellenségesnek, erre lőttek ki két rakétát, ám „szerencse a szerencsétlenségben", hogy azok végül technikai hiba miatt nem értek célba, a tengerbe zuhantak – tudta meg a német Bild magazin.

Így a 30 millió eurót érő pilóta nélküli repülőgép, egy amerikai MQ-9 Reaper drón sértetlenül megúszta a támadást. A németek viszont elvesztettek két SM2-es rakétát.

A bevetés előtt német védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a küldetés a nemzetközi jog és a szabadságjogok védelméről, valamint a tengerek biztonságáról szól, de a kereskedelmi útvonalak és az egész régió stabilizálásáról is.

Nem túlzás azt mondani, hogy ez a haditengerészet eddigi legsúlyosabb, legveszélyesebb bevetése az elmúlt évtizedekben

– tette hozzá Boris Pistorius.

Az európai uniós külügyminiszterek hétfőn hagyták jóvá az Aspides (Pajzs) hadműveletet, amely keretében európai hadihajókat és légi előrejelző rendszereket küldenek a Vörös-tengerre, az Ádeni-öbölbe és a környező vizekre egyaránt. Az Aspides hajók kizárólag abban az esetben indíthatnak támadást, amennyiben a felkelők előbb megtámadják őket, és felhatalmazást kapnak a tüzelésre.