Tavaly december óta zajlanak Németország-szerte gazdatüntetések. A megmozdulásokat kiváltó ok a mezőgazdasági dízelüzemanyag állami ártámogatásának csökkentéséről és az agrárgépek utáni gépjárműadó-mentességének felszámolására irányuló kormányzati terv volt.

Bár a kabinet már visszavonulót fújt, továbbra is tiltakoznak a kormány agrárpolitikája ellen: a demonstrálók traktorokkal, az utakra öntött trágyával blokkolják a közlekedést.

Legutóbb azonban az akciójuk balesetbe torkollott.

A mezőgazdasági termelők ugyanis nem jelentették be előre a megmozdulásukat a hatóságoknak, így azok nem zárták le az a Berlinbe vezető egyik főút érintett szakaszát.

Az úttest közepén több száz méter hosszan kiszórt trágyán és trágyalén két autó is megcsúszott a sötétben. A rendőrségi tájékoztatás szerint öten sérültek meg a balesetben és kerültek kórházba, a személyautókban jelentős anyagi kár keletkezett.

A történtek miatt a rendőrség nyomozást indított, az akcióban részt vevő gazdákat feljelentette.

A brandenburgi gazdaszövetség elítélte az akcióban részvevő gazdákat - közölte az rbb.de német regionális közszolgálati médiatársaság. Elnökük leszögezte, hogy a mezőgazdasági termelők tiltakozása senkinek sem okozhat károkat.