Jacina Ardern az Instagramon tudatta követőivel: ősztől a Harvardon kezdi ösztöndíjjal támogatott képzését, tehát elhagyja Új-Zélandot.

A volt miniszterelnök az év elején váratlanul bejelentette, hogy öt és fél év után lemond. A munkáspárti politikus akkor a könnyeivel küzdve közölte, „kifogyott az üzemanyagból”. Mint mondta: nehéz öt év van mögötte, ő is csak ember, és úgy érzi, félre kell állnia, és a magánéletére fog koncentrálni.

Vezetésről, kormányzati készségekről és az online radikalizmusról fog előadásokat hallgatni és tartani – írja a The Guardian.

A volt új-zélandi miniszterelnök a Christchurch Call nevű szervezetben szerzett tapasztalatot a szélsőséges és terrorista tartalmak online terjedése elleni küzdelemben. A gyakorlatban partnerként a Harvard Egyetem is részt vett.

Így jött az elismerés, hogy neki adták a Berkman Klien Center vezetői ösztöndíját, ahol a mesterséges intelligencia-fejlesztések hatására felmerülő kihívásokat tanulmányozhatja.

Tavaly pedig még tiszteletbeli doktorrá is avatták Jacinda Ardernt, miután elkápráztatta hallgatóságát a fegyvertartás ellenőrzéséről és a demokráciáról elmondott beszéde.

Az egyetemi tanulmányok mellett a Vilmos herceg által alapított Earthshot-díj igazgatótanácsa is szorított neki helyet, ahol évente öt embert 420 millió forint értékű díjat kap, amiért súlyos környezeti problémákra találnak gyakorlati megoldást.