Louisina állam republikánus képviselőjének házelnökké választásával három hét után újrakezdheti a munkát a képviselőház.

Mike Johnson megválasztása után, az eskütétel előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy

a demokrácia ellenségeinek azt üzeni, hogy az emberek háza ismét munkába áll. Helyre fogjuk állítani a testületbe vetett bizalmat

– mondta, és hozzátette, hogy átfogó konzervatív politikai irányvonalat fognak követni, fellépve a Biden-kormányzat káros politikájával, és támogatni fogják szövetségeseiket külföldön.

Mike Johnson kétpárti bizottság felállítását is ígérte, amely az amerikai gazdaság számára egyik legégetőbb kérdéssel, az infláció kezelésével foglalkozik.

A Capitolium lépcsőjén az eskütétel után tartott beszédében kemény munkát ígért a következő hetekben és Izrael melletti kiállását és támogatását hangoztatta. A helyi idő szerint szerdán a déli órákban tartott szavazáson mind a 220 jelenlévő republikánus képviselő támogatta, 209 demokrata képviselő ellene szavazott.

Az elmúlt három hétben a republikánusok többsége által a tisztségre jelölt egyetlen képviselő sem kapta meg a szükséges szavazatszámot. Belső pártcsaták közepette mind a három korábbi hivatalos jelölttel szemben volt párton belüli ellenállás. Mike Johnsont hivatalosan kedden késő este szavazással jelölte a republikánus képviselőcsoport, és szerdán az első képviselőházi szavazási fordulóban megkapta a többséget.

Folytatódik a republikánusok ámokfutása a képviselőházi elnökségért

Ő lett negyedikként a befutó, miután három másik személy nem kapott elegendő támogatást. Mike Johnsont három szavazási forduló után választották meg kedden késő este. Bővebben >>>

A Louisiana államból származó politikus Donald Trump hívének számít, s a korábbi elnök szerdán támogatásáról is biztosította. Trump New Yorkban korábban úgy fogalmazott, hogy Mike Johnson fantasztikus házelnök lenne, ravasz és nagyszerű képviselő, akinek személyét mindenki elfogadja.

Az 51 éves képviselőt politikai irányvonalát illetően konzervatívnak nevezik, aki következetes ellenzője az abortusznak. Képviselőként a múlt hónapban nem szavazta meg az ukrajnai támogatásról szóló törvényjavaslatot.

Mike Johnson jogász végzettségű, és korábban ügyvédként dolgozott. A politikában 2015 óta vesz részt választott tisztségviselőként, amikor Louisiana állam törvényhozásába választották, majd 2017 óta tagja az Egyesült Államok szövetségi törvényhozásának.